Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U EMIGRACIJI

Nijemci koji bježe od izbjeglica

ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2016.
u 17:57

U Njemačkoj bi me bilo strah mladih muškaraca koje dolaze, kaže Doris Kirsch

Mađarska je već odavno omiljena turistička destinacija mnogih Nijemaca. U posljednje vrijeme sve više ih emigrira u Mađarsku. Oni bježe od izbjeglica koji stižu u Njemačku i izbjegličke politike Angele Merkel, donosi Deutsche Welle.

- U Njemačkoj bi me bilo strah - kaže Doris Kirsch, njemačka umirovljenica koja je sa supruguom Georgom odselila u mađarsko selo južno od Balatona.

Čega bi je bilo strah, pitaju je?

- Mladih muškaraca koje dolaze - odgovara.

- Nitko nema ništa protiv kada dolaze obitelji s djecom, za to svi imaju razumijevanja. Ali ono što smo gledali na televiziji, tu vidiš i obitelji s djecom, ali prije svega jako puno mladih muškaraca - kaže njezin suprug.

Mađarska je tako postala nova domovina mnogim Nijemcima koji se ondje osjećaju sigurnije. Stanovništvo je uglavnom kršćansko, migranata nema, ali Mađari su ipak znatno siromašniji... Nijemce privlače i jeftinije nekretnine.

- Sve češće dolaze zbog izbjeglica i novca kojeg moraju izdvajati za njih. Od deset zainteresiranih osmero kaže da je to razlog što žele odseliti iz Njemačke - kaže Ottmar Heide, posrednik u prometu nekretninama.

Informatički tehničar Michael Müller kaže da mu odgovara što u Mađarskoj nema izbjeglica.

- Mislim da ovdje u Mađarskoj nema potrebe za propuštanjem izbjeglica. Nije točno da se radilo o humanitarnoj katastrofi. Ljudi nisu umirali od gladi, oni su samo željeli ići dalje - kaže Müller.

>> Theresa May za snažniju politiku prema migrantima: 'Svaka zemlja ima pravo braniti svoje granice'

>> Austrija započela priprema za podizanje ograde na granici s Mađarskom

Komentara 19

DU
Deleted user
18:20 20.09.2016.

nadam se da ce ti i takovi njemci traziti utociste i u hr. zagorju

Avatar Abcd....
Abcd....
18:49 20.09.2016.

Ne bjeze od izbjeglica jer to nisu nikakve izbjeglice nego teroristi. Kamo srece da se vrate folksdojceri kod nas u Podunavlje makar i u simbolicnom broju.

DU
Deleted user
18:29 20.09.2016.

Ovaj članak je bolestan. Pa svake godine prime SAD 100000 njemačkih izbjeglica a vi pišete o Doris Kirsch. pa stvarno... Njeni motivi su isto ekonomske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije