Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOSI NAKON ŠPIJUNAŽE

Merkel će Britance gledati kao produženu ruku SAD-a bez stvarnoga utjecaja

angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
04.11.2013.
u 16:17

Njemačka i SAD će i nakon Snowdena ostati bliski saveznici. No, redefiniraju se odnosi unutar Europskoj uniji jer je jasno da je Velika Britanija kukavičje jaje

Nakon otkrića da je NSA masovno prisluškivala Nijemce, glavno je pitanje hoće li i nakon svega SAD i Njemačka ostati bliski saveznici. Odgovor je kratak: hoće.

Dvije su najveće političke i gospodarske sile Zapada zbog svojih interesa osuđene na pragmatizam i daljnju vrlo blisku suradnju, no zato su Snowdenovi dokumenti redefinirali odnose unutar Europske unije, pokazavši tko je “mali od kužine”, svojevrsni potrčko Washingtona u sklopu EU, zemlja bez vlastitog stava. Veliku Britaniju, ma koliko gospodarski ona jaka bila u odnosu na većinu ostalih članica i imala status zemlje osnivača, Berlin više ne gleda istim očima.

– Njemačka Britaniju više ne shvaća ozbiljno, ne smatra je više važnom. London je svojim postupcima pokazao da će učiniti gotovo sve što mu Washington naloži, bez velikih pitanja. A Berlin će se, baš kao i većina ostalih zemalja EU, prema Londonu tako i odnositi, kao prema američkoj drugoj ligi – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski.

Procjene govore da će Njemačka u budućnosti jednostavno ignorirati želje i zahtjeve Londona tijekom rasprava o pitanjima vezanima uz Europsku uniju ili zajedničku vanjsku politiku. Ujedno, otkriće o dubokoj umiješanosti Velike Britanije u tajno snimanje pokazuje kako je teza o zajedničkoj sigurnosti EU samo fraza koja se prigodno koristi.

Tri razloga za savezništvo

Da je London na svojevrsnoj crnoj listi, pokazuje i reakcija zemalja koje su prosvjedovale zbog prisluškivanja. Dok su ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Španjolske zvali veleposlanike SAD-a na žurna očitovanja, veleposlanike Velike Britanije u tim zemljama nitko nije ni spomenuo iako je vrlo jasno da je uz NSA prisluškivanje obavljao i britanski GCHQ. Niti je Angela Merkel bijesno zvala telefonom Davida Camerona kada je otkriveno kako je i njezin mobitel pod neprestanim nadzorom.

I dok je London izoliran, odnosi s Washingtonom i dalje će ostati vrlo bliski. Možda ne prijateljski, ali svakako vrlo bliski, i to zbog najmanje tri razloga.

Prvi je razlog svojevrstan simbolični i povijesni stav da današnja Njemačka svoje postojanje duguje upravo SAD-u.

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata SAD je Marshallovim planom izgradila tadašnju Zapadnu Njemačku, SAD je organizirao i proveo zračni most nad Berlinom kojemu je prijetio pad u ruke Sovjeta. Upravo je SAD danas najveći strani ulagač u nekadašnju Istočnu Njemačku, koja se po svom standardu gotovo izjednačila s ostatkom zemlje. Upravo su Berlin i Kennedy i Reagan iskoristili za svoje legendarne govore, prvi prozivajući se simbolički Berlincem, dok je drugi s tog mjesta pozvao tadašnjeg sovjetskog predsjednika Gorbačova da sruši Berlinski zid.

Drugi razlog zbog kojega SAD i Njemačka ostaju bliski saveznici jest Kina. Dvjema najvećim gospodarskim silama Zapada jasno je da samo bliskom suradnjom mogu parirati Kini, koja je nakon razvoja gospodarstva počela širiti svoje ambicije i na druga polja poput istraživanja svemira ili jačanja vojnog utjecaja na Tihom oceanu.Treći vrlo opipljiv razlog budućeg bliskog savezništva jest Rusija. Ni Washington ni Berlin ne raduju se previše ponovnom usponu Rusije na poziciju jedne od stvarnih svjetskih velesila.Najmanje zbog ova tri elementa odnosi Washingtona i Berlina neće se previše mijenjati u budućnosti. Doduše, privatni odnosi njemačkih i američkih dužnosnika zbog ovoga su na vrlo niskim razinama, na kakvima nisu bili još od 2003. kada je tadašnji njemački ministar obrane Joschka Fischer zajedno s kancelarom Schröderom zaustavio odlazak njemačkih postrojbi u Afganistan. Nitko s realnim pogledima na svijet, geopolitiku i međunarodne odnose ne može očekivati da se saveznici međusobno neće špijunirati, a gotovo je sigurno kako i BND ima svoju špijunsku mrežu u SAD-u. No Amerikanci imaju velik problem. Njih su uhvatili, njima je špijunaža dokazana i sada politički ispaštaju. Upravo zbog ovih propusta, Obamina administracija stječe izuzetno loš imidž.

Obama gori i od Cartera

– Smatram da je Obamina administracija možda najgora administracija u posljednjih nekoliko desetljeća, lošija čak i od Carterove postave koja je potkraj sedamdesetih izgubila Iran, a time gotovo i cijeli Bliski istok – kaže dr. Puhovski.A i popis gubitaka Obamine administracije se širi: Snowden im je pobjegao, kontrola sirijske krize nije više u njihovim rukama, u Gruziji i Ukrajini su pobijedile proruske snage. Njemačku zato moraju zadržati.

Komentara 6

Avatar DonLon
DonLon
16:31 04.11.2013.

Jos jedan u nizu od legendarnih navijackih subjektivnih clanaka VL.

Avatar Sunčica
Sunčica
21:15 04.11.2013.

Obama e ipak pokazao da nije "prosječni" Amerikanac odkad se počeo suočavati sa smećem koje je ostalo iza Bushove administracije....od pretjerivanja u špijunaži do konzultiranja Kongresa zbog krize u Siriji ...preko unutarnjih problema kao što je zakržljalo zdravstvo...i još mnogoo toga. Dali je prosječno američki u kućama držati oružje kojim se igraju djeca...i smatrati da je smrtna kazna našto normalno....?

Avatar ivek
ivek
07:02 05.11.2013.

aj me .. da li je bilo sexi kometara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije