Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nije stigma, ali jest novi znak zaostajanja hrvatske vlasti

Dajte nam bilo što samo da utrošimo novac koji imamo za vas, kao da poručuje EK
26. svibnja 2015. u 12:00 13 komentara 1702 prikaza
čiovo

Činjenica da je Europska komisija osnovala posebnu radnu skupinu kako bi ubrzala Hrvatsku u preslabom trošenju novca iz fondova EU nije nikakva stigma za Hrvatsku. Dobro je da nam ima tko pomoći. Bez takve radne skupine, prepušteni sami sebi i svom tapkanju na mjestu, ne bismo, primjerice, neiskorišteni novac sa stavke za obnovu pruge Dugo Selo – Križevci mogli premjestiti na gradnju mosta Trogir – Čiovo. Nije, dakle, stigma, ali postojanje posebne radne skupine (tzv. task force) jest još jedan znak zaostajanja hrvatskih vlasti (ponajprije nacionalne, ali i županijskih i lokalnih, kao i upravljačkih struktura u javnim poduzećima) u korištenju strukturnih i investicijskih fondova Europske unije.

Slanje posebne radne skupine ipak možda nije kao šamar najlošijem đaku u razredu, ali jest kao slanje lošeg đaka na produžnu nastavu. Što ne mora nužno završiti loše, ako taj đak na dodatnim instrukcijama nauči ono što nije uspio u redovnoj nastavi.

Radna skupina koju nam je poslala Europska komisija da popravimo apsorpciju fondova zapravo nam dolazi s, pojednostavljeno, ovakvom porukom: dajte nam bilo što, bilo kakav iole spreman projekt, samo da potrošimo novac koji smo za vas rezervirali u europskom proračunu jer ćemo u suprotnom svi zajedno izgledati nesposobno. Opet, to je pozitivna stvar, mogao se dogoditi i gori scenarij, da Komisija ravnodušno promatra nisku apsorpciju u Hrvatskoj i ne čini ništa da pomogne.

Ta pomoć, međutim, ne može prikriti činjenicu da u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljno spremnih projekata. Spremnih u smislu da kopanje može sutra početi ako postoji novac. EU je stavio novac na stol, ali radovi na tolikim projektima još su daleko od prve lopate.

Novac iz fondova EU ima "rok trajanja" i iznos koji se ne potroši unutar četiri godine više nije na raspolaganju. Prvi nepotrošeni novac iz 2013. nestat će 31. prosinca 2016., a to nije tako daleko kako se čini.

>>Bauk: Hrvatskoj ne slijedi grčki scenarij, Bild je tabloid

>>Vrdoljak o tvrdnjama njemačkog lista da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij: Ne vjerujte Bildu

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Immanuell:

  Ne radi se o EU, radi se o ministarstvima u Hrvatskoj koja dijele taj novac. Ove godine prijavljeno je čak cca 2000 projekata, od kojih je nekoliko zaista golemo za naše prilike; ima pojedinih investicija u vrijednosti od gotovo 100 ... prikaži još! milijuna Eu. Stvar je u tome da će domaći birokratizam i opet uništiti priliku ljudi da nešto ostvare, a time da ostvare i zemlji. Gomila nekakvih pravnika i pogotovo ekonomista - njih je najviše, to su kordoni - odlučuju o projektima za koje je potrebno isključivo tehničko - tehnološko znanje, ali i podloga u iskustvu. Oni to nemaju, imaju samo iskustvo piskarala koja jako dobro sastavljaju tablice i akte, bez praktične uporabe. Od njih ne očekujte boljitak ove zemlje.

 • Avatar SimeDjodan
  SimeDjodan:

  Ta pomoć, međutim, ne može prikriti činjenicu kako je vlada nesposobna.

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  Ima tu jos i nesto drugo, EU novac koji je za nas rezerviran bude strogo kontroliran, da nebi doslo do one potrosnje iz proslosti, kad je novac usmjeravan za socialni mir.