Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković:

'Nije realno očekivati da porezni obveznici plate trošak restrukturiranja Uljanika'

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.02.2019.
u 13:07

Jandroković je rekao predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uvjerljivo vodi u anketama i siguran je da će pobijediti na izborima

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je danas u Saboru hrvatske međunarodne rukometne suce Matiju Gubicu i Borisa Miloševića, koji su sudili finalnu utakmicu nedavno održanog Svjetskog prvenstva u rukometu u Njemačkoj i Danskoj. Spomenuti dvojac posljednjih je deset godina proglašavan najboljim sudačkim parom u Hrvatskoj.

Tom je prigodom Jandroković komentirao i aktualne političke teme, ocijenivši kako se nada da će Vlada i DIV u pregovorima oko preuzimanja brodogradilišta Uljanik i 3. maj uspjeti pronaći rješenje koje će spasiti ove škverove od propasti.

Pogledajte izjavu Gordana Jandrokovića:

- Vlada i resorno ministarstvo uložili su velike napore da se taj proces povede u pozitivnom smjeru. Na žalost, brodogradilišta već više desetljeća generiraju ogromne gubitke, riječ je o desecima milijardi koje su otišle na subvencije, ali to se na kraju nije pokazalo dobrim. Sada se javio Debeljakov DIV, zajedno s Fincantierijem kao partnerom u pokušaju izlaska iz krize Uljanika i 3. Maja. Svi bismo voljeli da se nađe rješenje koje će osigurati dugoročnu održivost brodogradilišta, konkurentnost na međunarodnom tržištu, da više ne generira gubitke i da to, osim jamstava koje je država preuzela u prošlom razdoblju, više nema nikakvog troška za naše porezne obveznike – kazao je Jandroković. Razumljiva mu je, dodaje, pozicija vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka da nije spreman plaćati dugove iz prošlosti ovih dvaju škverova koje želi preuzeti.

- On ne može odgovarati za ono što se događalo ranije. Država je dala jamstva, iza njih stoji i mora ih pokriti, a kakav će biti konačni aranžman riješit će se kroz pregovore. Normalno je da Debeljak i partneri daju svoja privatna sredstva i vodit će računa o svakoj kuni, što je logičan zahtjev s njegove strane, ali će i država štititi svoj interes. Svi bismo voljeli da sve pozitivno završi. Očito je da postoji interes jer se javilo više zainteresiranih kompanija koje vide perspektivu u hrvatskim brodogradilištima. Dakle, postoji razlog za optimizam i nadam se da su ta očekivanja realna – objašnjava Jandroković. Nije realno, poručuje, očekivati da država, odnosno porezni obveznici plate trošak restrukturiranja od 10 milijardi kuna.

- Ne, to nije realno. Porezni obveznici su, na žalost, kroz jamstva koje je država izdavala u proteklih više od 20 godina već preuzeli značajne obaveze, ali kakav će biti konačni ishod pregovora, ostavimo resornom ministru, upravama brodogradilišta i potencijalnim strateškim partnerima – tvrdi Jandroković.

Najavio je i da će Sabor u četvrtak poslijepodne raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji zbog propale nabavke borbenih zrakoplova.

- Ništa Vlada nije skrivala. Rasprava o interpelaciji pokazat će prave činjenice i da je Hrvatska sa svoje strane učinila sve kako bi po najpovoljnijoj mogućoj cijeni dobila najbolji proizvod. Bio je to pokušaj da se dobiju zaista kvalitetni avioni po puno nižoj cijeni nego što bi se dobili novi. Mislim da svi nismo dovoljno dobro artikulirali jer je bilo četiri ponude, dvije od četiri bile su novi avioni koji cijenom višestruko nadmašuju ove koje smo željeli kupiti od Izraela. Transakcija nije uspjela jer SAD i Izrael nisu mogli naći mehanizam i način da osiguraju prodaju aviona. Posao je propao jer SAD nisu dali Izraelu da proda avione u ovakvoj formi. Izrael je preuzeo obavezu da ishodi dozvolu za prodaju, nije je uspio dobiti i transakcija nije realizirana. Hrvatske porezne obveznike to nije ništa koštalo. Na žalost, izgubili smo godinu dana u tom procesu, međutim, sasvim je legitimno pokušati dobiti kvalitetan proizvod za solidnu cijenu koja je ponuđena, 500 milijuna dolara za vrhunsku tehnologiju. Kako posao nije realiziran, sada idemo prema novom natječaju – objašnjava predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Upitan hoće li Vlada uskoro donijeti Zakon o sprječavanju sukoba interesa i hoće li smanjiti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kako se to špekulira.

- Vjerujem da ćemo donijeti Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je još uvijek u Vladinoj proceduri, koji će zaista spriječiti ljude koji sudjeluju u političkom životu da svoju javnu funkciju koriste za privatne interese. To je najbitnije od svega. Takve pojave treba najoštrije osuđivati i sankcionirati i treba biti vrlo tvrd u ocjenjivanju takve vrste odgovornosti, a smanjiti subjektivne procjene je li netko učinio nešto moralno ili nije. Ovlasti Povjerenstva se sigurno neće smanjivati – kazao je Jandroković. Na pitanje kako komentira da predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović pada u posljednjim anketama pada popularnost, Jandroković je uzvratio da "predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uvjerljivo vodi u anketama i siguran je da će pobijediti na izborima, odnosno da će obraniti svoj mandat bez obzira na to tko će joj biti protukandidat".

Najavio je i da će se idući tjedan, uz SDP-ovu interpelaciju, raspravljati i o referendumskim inicijativama i Zakonu o INA-i. Što se referendumskih inicijativa tiče, kazao je da se Sabor ne treba obraćati Ustavnom sudu, što je i mišljenje Odbora za Ustav.

VIDEO Burna reakcija ministra Krstičevića na provokaciju SDP-ovca Vidovića:

Ključne riječi

Komentara 9

BO
Bojance
14:26 08.02.2019.

Ljevica na aparatima, HDZ i Kolinda idu zajedno na izbore, novi mandat bilo protiv luzera Milanovića ili luzera Josipovića i onda nove 4 godine ove vlade. Premijer-HDZ, predsjednik sabora-HDZ, predsjednica-HDZ. Game, set and match

MO
Morany
14:27 08.02.2019.

Milanović protiv Kolinde ima šanse kao janje na Macolinom rođendanu.

DU
Deleted user
17:27 08.02.2019.

Stečaj !!!!! Pa neka se bankari češu !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije