Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadbiskup Uzinić:

'Nije dovoljno napravljeno na planu brige o žrtvama svećenika pedofila'

Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju
Goran Kovacic/PIXSELL
16.04.2023.
u 15:03

Redakciji N1 obratila se jedna od rijetkih žrtava kleričke pedofilije koja je o tome progovorila javno i na sudu i koja u ovom trenutku ima nepravomoćnu presudu.

Žrtva pedofila, bivšeg svećenika, obratila se redakciji N1 i u komunikaciji otkrila kako je više puta tražila odgovore i reakciju Hrvatske biskupske konferencije. Župa u kojoj je bio zlostavljan žalila se na presudu, iako je papa Franjo zbog tog slučaja navedenog svećenika otpustio iz Crkve. Istaknuo je kako mu je zlostavljanje uništilo život, a od Crkve nije dobio zatraženu pomoć za liječenje teških trauma. Upozorava i kako se u pravilu žrtve odbacuje, sumnjiči, izolira i ignorira, tjera u sudska dokazivanja što je mnogima previše, umjesto da ih se, kako kaže, kršćanski prigrli, o njima skrbi i nadoknadi im se šteta.

N1 kontaktirao je nadbiskupa Matu Uzinića, koji je na čelu Crkvenog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Potvrdio je da se sugovornik nedavno javio i njemu, te da ga je uputio na adrese u Vatikanu i Hrvatskoj na koje se treba obratiti te mu dao upute kako tražiti i dobiti naknadu za ono što je pretrpjela. Uzinić kaže kako ga je nedavno kontaktirala još jedna žrtva istog svećenika iz Splita.

Na pitanje je li upoznat sa slučajem kazao je: "Dopis koji ste poslali u privitku prvi put vidim. Ako je poslan na HBK, onda je zaprimljen u Tajništvu HBK-a. Meni nije proslijeđen. Upoznat sam, međutim, s tim slučajem. Najprije sam za njega čuo preko medija kad je taj slučaj izašao u javnost. Kasnije mi se javila jedna od žrtava. Pretpostavljam da je riječ o osobi koju spominjete. Budući da nisam nadležan u ovom slučaju, uputio sam je na adrese u Hrvatskoj i Vatikanu na koje se obratiti, kako je ta osoba od mene i zatražila, a dao sam i neke upute kako tražiti i dobiti naknadu za ono što je pretrpjela. Naknadno me sa sličnim pitanjima kontaktirala i jedna druga žrtva u ovom slučaju. S tom sam se osobom i susreo i dao joj slične upute. Uvijek su to teške životne priče. Nažalost, traume koje su proživjeli jako utječu i na njihove bližnje te razorno djeluju na cijelu obitelj. Prije nekoliko mjeseci sam, također iz medija, saznao i za nepravomoćnu presudu u korist jedne od žrtava", kazao je Uzinić.

Kako je HBK odgovorila/reagirala na njegov dopis i prethodne apele za pomoć?, pitali su Uzinića. "Nažalost ne mogu odgovoriti na pitanje kako je reagirao HBK jer s time nisam upoznat. A kao što sam spomenuo, onima koji su se meni osobno javili, nastojao sam odgovoriti na postavljena pitanja te ih uputio je na adrese gdje se mogu obratiti, kao i dao upute za koje sam smatrao da joj mogu biti od pomoći", kazao je. 

"Sve žrtve i osobito oni koji su došli do saznanja o počinjenju tog kaznenog djela mogu se obratiti biskupijskim povjerenicima za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba koje ima svaka biskupija, a nužno je i zlostavljanje prijaviti policiji. Svaka biskupija mora imati na mrežnim stranicama lako dostupne kontakte gdje se oni koji žele prijaviti takve slučajeve mogu javiti. Uloga biskupijskih povjerenika je u ovom od iznimne važnosti. Oni slušaju dojavitelje i, ako je moguće, žrtve te obrađuju zaprimljene dojave o mogućim slučajevima zlostavljanja u skladu s kanonskim zakonodavstvom i mjerodavnim Smjernicama HBK, pazeći pritom osobito na zaštitu žrtve. Prijave nakon toga prosljeđuju nadležnom biskupu ili, ako se radi o redovniku, redovničkom poglavaru. Ovaj pokreće kanonsku prethodnu istragu da bi se utvrdilo opravdanost sumnji u postojanje kaznenog dijela. U cilju zaštite maloljetnika i ranjivih odraslih osoba nadležni biskup, odnosno redovnički poglavar, poduzima i određene mjere predostrožnosti u odnosu prema osobi koja je optužena za počinjenje kaznenog djela, a dužnost mu je, ako se to nije već dogodilo, pokrenuti i zakonitu suradnju s nadležnim civilnim vlastima, u skladu sa civilnim propisima, kanonskim zakonodavstvom i Smjernicama HBK-a", kazao je Uzinić.

Na pitanje kakvu pomoć pruža Crkva u Hrvatskoj žrtvama svećenika pedofila Uzinić je rekao: "Ne postoje po tom pitanju nikakvi protokoli, no žrtve mogu tražiti naknadu štete tužbama i parnicama na civilnim i crkvenim sudovima. Čini mi se da nije dovoljno napravljeno ni na planu brige o žrtvama tijekom i po završetku tih procesa. Prema dokumentu pape Franje ‘Vos estis lux mundi’ crkvene vlasti se trebaju zalagati da se prema onima koji tvrde da su povrijeđeni, zajedno s njihovim obiteljima, postupa s dostojanstvom i poštivanjem, da ih se primi, sasluša i pruži podrška, da im se pruži duhovna pomoć, da im se pruži liječnička pomoć, uključujući i terapijsku i psihološku pomoć, u skladu s konkretnim slučajem".

 

Komentara 1

FR
franjo
17:49 16.04.2023.

Mafijaška kriminalna organizacija koju treba bojkotirati svaki kršćanin koji ima trunku morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije