Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nidhi Chaphekar

Žena koja je postala simbol napada na Bruxelles: 'Vjerujem da je to bila sudbina'

Bruxelles napad
Foto: Reuters/PIXSELL
15.09.2016.
u 08:33

"To se trebalo dogoditi meni. I drago mi je da jest. Da to nisam bila ja, bio bi netko drugi"

Fotografija krvave žene koja sjedi na klupi u bruxelleskoj zračnoj luci nakon eksplozije postala je simbol terorističkih napada u ožujku, u kojima je ubijeno 32 ljudi.

Žena na slici, stjuardesa indijskog Jet Airwaysa Nidhi Chaphekar, sada je za Guardian ispričala je svoju stranu događaja. Između ostalog, otkrila je taj dan uopće nije trebala letjeti – u posljednjoj minuti promijenio joj se raspored, ali ne žali zbog toga. 

– Vjerujem da je to bila sudbina. To se trebalo dogoditi meni. I drago mi je da jest. Da to nisam bila ja, bio bi netko drugi – rekla je 41-godišnjakinja iz Mumbaija.

– Poletjela sam kao lopta. Bilo je to kao bljesak... kao da vas netko stavi jako blizu Sunca. Dočekala sam se na noge i onda srušila – opisala je Nidhi trenutak eksplozije.

Nakon smrtonosnih detonacija u zračnoj luci Zaventem mogla je čuti unutarnji glas kako joj govori: "Nidhi, živa si. Nidhi, to je bila bomba. Nidhi, moraš reći svojoj obitelji. Tvoja djeca imaju ispite. Nidhi, ustani se." Nakon eksplozije bojala se da bi je napadači mogli ustrijeliti ako su još tu. Sat joj se "zamrznuo" na 8.07 sati, što je točno vrijeme kada ju je bomba pogodila.

Uskoro je naišao policajac koji ju je podigao na stolicu. Zabrinjavalo ju je što uopće nije osjećala noge.

– Kao da ih uopće nije bilo. Podigla sam jednu nogu i stavila je na naslon, da stavim pritisak na nju. Stopalo mi je bilo potpuno otvoreno – priča Nidhi pokazujući gdje ju je komad metala pogodio i slomio joj kost.  Potražila je ogrlicu iskaznice kako bi si njome zavezala nogu.

– Tada sam vidjela da na sebi nemam odjeću – rekla je.

Gruzijska novinarka Ketevan Kardava i sama se tada oporavila od eksplozije. Počela je fotografirati poprište napada, Chaphekar je bila jedna od prvih žrtava na koju je naišla. Fotografirala ju je i fotografija se za nekoliko minuta počela masovno dijeliti društvenim mrežama.

– Nisam ni znala da me netko fotografirao. Brinula sam se samo za svoje krvarenje – kaže Nidhi.

Trebalo je proći nekoliko mjeseci prije no što je mogla ponovno stajati na nogama. Tijelo joj je bilo puno metalnih komadića, a jedan joj je ušao u oko. Koža lica i ruku bila joj je opečena. Zvuk eksplozije probio joj je bubnjić, a zbog šuma u glavi ima migrene. Bila je u komi 22 dana, prvi put probudila se 13. travnja. Nije prepoznala supruga Rupesha ni druge članove obitelji koji su je doletjeli posjetiti. Tek nakon dva dana sjetila se tko je i što joj se dogodilo. Sada zbog opeklina i ožiljaka po najvećem suncu nosi duge rukave.

Što se slavne fotografije tiče, Chaphekar zamjera urednicima što nisu bili oprezniji.

– S obzirom na to da sam dama, ta je slika trebala biti zamućena, izrezana. Neki ljudi iz medija stavili su je na prve strane. Kad sam to vidjela, osjetila sam se malo poniženo. Ne izgleda lijepo. Novine ne čitaju samo odrasli već i djeca. I moja djeca. Brinula sam se da će netko reći: "Pogledaj svoju mamu, zar te nije sram?" Ali nitko to nije rekao. Svi su rekli: "Tvoja mama je tako hrabra. Kao tigrica je" – rekla je Chaphekar.

>> Đokovićev brat bio u zrakoplovu za Bruxelles: 'Cijeli grad se ugasio'

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:05 15.09.2016.

Do slijedećeg vehabijskog partya...

SC
schwertransport
09:38 15.09.2016.

postala je simbol jer je zgodna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije