Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolona sjećanja

Ni nakon 23 godine nitko nije odgovarao za smrt 12 redarstvenika

Borovo selo i kolona sjećanja
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
01.05.2014.
u 13:31

Kao i svake godine sudionici će nakon okupljanja u koloni krenuti put središta Borova sela i do mjesta spomen obilježja poginulih redarstvenika. Obitelji stradalih i danas, 23 godine poslije toga zločina, ukazuju da za ubojstvo 12 redarstvenika nitko nije odgovarao.

Okupljanjem kod spomen obilježja 12. čempresa sutra započinje središnji dio obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. godine u Borovu selu.

Kao i svake godine sudionici će nakon okupljanja u koloni krenuti put središta Borova sela i do mjesta spomen obilježja poginulih redarstvenika. Obitelji stradalih i danas, 23 godine poslije toga zločina, ukazuju da za ubojstvo 12 redarstvenika nitko nije odgovarao.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: Goran Ferbezar/Pixsell

Često se ističe i da je zločin u Borovu selu jedan od paradoksa suvremen Hrvatske. Naime, veći broj počinitelja zločina se zna, od kojih su neki i osuđeni, ali su Zakonom o općem oprostu amnestirani. Paradoksalna je situacija i da ovaj zločin nije kvalificiran kao ratni zločin. Događanjima u Borovu selu iz 1991 godine prethodio je događaj od dan ranije kada je policijska patrola namjeravala skinuti postavljenu jugoslavensku zastavu postavljenu na ulaz u selo. U tome pokušaju dva policajca su zarobljena od strane srpskih pobunjenika.

Idućeg dana, 2. svibnja, autobus sa hrvatskim policajcima krenuo u akciju oslobađanja zatočenih redarstvenika. U selo su ušli u autobusima ali su u središtu sela dočekani u zasjedi. Toga dana u Borovu selu ubijeni su Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Ćatić.

>>Ni 22 godine poslije ne znaju sudbinu svoje djece

Komentara 13

Avatar tajar
tajar
13:59 01.05.2014.

Državnom odvjetništvu to ne odgovara. Oni radije progone pripadnike hrvatskih snaga koji su, prema navodima "očevidaca", smaknuli neke "civile".

LI
Livi
13:42 01.05.2014.

A tko je ono bio dugovjecni drzavni odvjetnik, a tko je ono sjedio i sefovao u USKOK-u? Znade li se tko su bili suci i sjede li jos na svojim mjestima? Znade li se tko je imenovao te suce i nadgledao da li oni rade svoj posao ili ne? Tko je ono ista poduzeo protiv onih koji su samo istrazivali zlocine koje su pocinili "ustase", a zataskavali cetnicke zlocine? Pa, neka predsjednici Mesic i "pravednik" i Milanovic jos uvijek opstruiraju istragu sto je sve radio Stanimirovic, jedan od celnih ljudi u vladi tzv. RSK-e, a osobito u okolici Vukovara.

Avatar Do@Zemuna
Do@Zemuna
13:45 01.05.2014.

Naravno da ne odgovara, razlozi su svakojaki od našeg kršćanskog opraštanja do političara koji ovu državu mrze. ............ "Slava onom tko je život dao ja bi takve svecima nazvao"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije