Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ni HDZ ni SDP neće imati većinu bez koaliranja

U 10 izbornih HDZ-ova koalicija dobiva 68 mandata, a SDP-ova 56. To je za HDZ u odnosu na izbore 2011. rast od 24 mandata te isto toliki pad za SDP
18. srpnja 2015. u 10:15 188 komentara 7609 prikaza
milanović karamarko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kako bi prema trenutačnom raspoloženju birača mogao izgledati idući saziv Sabora? Ono što pokazuje anketa agencije 2X1 komunikacija, nijedna od dviju najjačih koalicija – domoljubna HDZ-ova i Kukuriku SDP-a – samostalno neće imati većinu (potrebnih 76 mandata od 151.).

Pobjednik ankete

Naravno, postići će je postizbornim koaliranjem. Pobjednik ankete s prednošću od 12 mandata nad lijevom je koalicijom – HDZ. Anketa je zanimljiva, iako se 2X1 komunikacije ne uspijevaju probiti u tzv. mainstream istraživanja rejtinga političkih stranaka jer je jedina koja se provodila u svim izbornim jedinicama (osim dijaspore). Istraživanje je počelo 1. lipnja, po svakoj jedinici obuhvaćalo je 1444 ispitanika, provedeno je telefonski, a ovog je tjedna završena i posljednja izborna jedinica.

Tako HDZ-ova koalicija dobiva ukupno 68 mandata, SDP-ova koalicija 56. Za HDZ i njegove tadašnje partnere to je, u odnosu na parlamentarne izbore 2011. godine, rast od 24 mandata, a za SDP pad za isto toliko zastupničkih mjesta. Kao što su 2011. godine apsolutno iznenađenje izbora bili Laburisti, prema ovoj anketi to je Živi zid koji dobiva čak osam zastupnika u Saboru. Živi zid još je u dvije jedinice blizu izbornog praga od pet posto. Od "malih" stranaka još će samo profitirati regionalni HDSSB koji dobiva četiri mandata, što je za dva mandata manje nego što je stranka osvojila na izborima 2011. godine. Po jednog zastupnika dobivaju i Čačićevi Reformisti, i to u njihovoj baznoj, trećoj izbornoj jedinici, zatim stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ORaH Mirele Holy te u osmoj izbornoj jedinici jedan bi mandat mogla dobiti nezavisna lista Slavka Linića ili pak ona Damira Kajina.

I Bandić i Holy još su u jednoj izbornoj jedinici blizu izbornog praga. I dok ankete agencija Ipsos Puls i Promocije plus pokazuju trend rasta SDP-a i SDP-ove koalicije, a po anketi Crobarometar Ipsos Pulsa lijeva koalicija pretekla je desnu, HDZ je prema ovoj anketi i dalje u prednosti. Ipak, u HDZ-u su, poneseni izbornim pobjedama na dvama europskim, lokalnim te predsjedničkim izborima, najavljivali i osvajanje dvotrećinske većine u Saboru (što je 101 zastupnik). Već dugo se ne mogu čuti baš tako optimistične najave. Najbolja anketa ipak su parlamentarni izbori. Zanimljiva je analiza po izbornim jedinicama. HDZ-ov blok najviše mandata, i to devet, očekivano, osvaja u ličko-dalmatinskoj devetoj izbornoj jedinici, ali i u petoj, slavonskoj. Osam mandata domoljubnoj koaliciji smiješi se i u desetoj, dalmatinskoj jedinici.

Najbolji i najgori

SDP-ova koalicija najjača je u osmoj izbornoj jedinici (Primorsko-goranska županija i Istra) i tamo uzima devet mandata. Najveći idući broj mandata koji lijevi savez dobiva je šest i to u četiri zagrebačke jedinice – I., II., VI., i VII. Posebno je zanimljivo da, prema istraživanju, u prvoj, najzagrebačkijoj izbornoj jedinici, tradicionalno teškoj za HDZ, i desni i lijevi blok osvajaju po šest mandata. Za usporedbu, 2011. SDP je u toj jedinici osvojio čak devet mandata, a HDZ samo četiri. SDP-ov blok najlošije prolazi u četvrtoj izbornoj jedinici gdje dobiva samo tri mandata. HDZ-ova koalicija najgora je, očekivano, u osmoj izbornoj koja je utvrda SDP-a. Robert Bosak, vlasnik 2x1 komunikacija, kaže da je odlučio ankete raditi po izbornim jedinicama kako bi dobio što preciznije rezultate. Ostale ankete cijelu Hrvatsku tretiraju kao jednu izbornu jedinicu...

>>HDZ: Nema odmora, klauzure cijeli srpanj

>>Kalmeta na pitanje hoće li biti nositelj liste HDZ-a: Što je to bitno?

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • MileKubura:

  Ovo su želje lopovske komunističke, HDZ ce sam imati 80 mandata a sa partnerima dvotrećinsku većinu. Narod je uvidio Kam nas vodi ova lopovska vlast i sto nam cini, krade, zadužuje nas, život je Hrvatima učinila nemogućim. 100 tisuca ostavili ... prikaži još!li bez posla 100 tisuca Hrvata protjerali iz Hrvatske i 100 milijarda zadužili Hrvatsku.

 • Avatar mariozgb
  mariozgb:

  samo se nadajte bando crvena,domoljubna koalicija pobijeđuje

 • Bulaba:

  Ovo je bar normalno i realno istraživanje, za razliku od onih prevaranata iz Ipsosa i Promocije po kojima je Josipović uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima.