Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETA 22 MILIJUNA EURA

Nezapamćena tuča pogodila Gornju Austriju. Kancelar Kurz zajamčio pomoć

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom protutnjalo kroz Slavonski Brod
Ivica Galovic/PIXSELL
23.06.2021.
u 13:22

Prema izvješćima iz Gornje Austrije, više od 2000 vatrogasaca imalo je u noći s utorka na srijedu pune ruke posla. Morali su intervenirati više od 500 puta

Nakon dana nesnosnih vrućina i temperatura do 35 Celzijevih stupnjeva, sinoć je austrijsku pokrajinu Gornju Austriju pogodilo grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom i nezapamćenom tučom koja je prouzročila golemu štetu, koja se procjenjuje na više od 22 milijuna eura.

Prema izvješćima iz Gornje Austrije, više od 2000 vatrogasaca imalo je u noći s utorka na srijedu pune ruke posla. Morali su intervenirati više od 500 puta. Veliki problem bio je i nanos zrnaca tuče na ulicama i autocestama, viši od 40 centimetara, tako da su u pomoć morale priskočiti i ralice za čišćenje snijega.

Posebno teško je nastradalo područje Gmündena, Kirchdorfa, Vöcklabrucka, doline rijeke Inn te gradovi Wels i Linz s okolicom. Šteta je golema jer je tuča oštetila ne samo prozorska stakla automobila i karoseriju nego i  krovove i fasade kuća te porušila brojna stabla tako da je na nekim mjestima morao biti zaustavljen i cestovni i željeznički promet. Tuča je napravila i goleme štete na poljoprivrednim dobrima i usjevima. Olujnim nevremenom najteže je pogođen Flachgau u Gornjoj Austriji, izvještavaju gornjoaustrijski mediji.

Ništa bolje nije prošla ni pokrajina Salzburg. Tuča je i tamo napravila veliku štetu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas je zajamčio pomoć nastradalima na olujnim nevremenom teško pogođenim područjima.

„Predsjedniku pokrajine Wilfriedu Haslaueru (op. pokrajina Salzburg) i pokrajinskom čelniku  Thomasu Stelzeru (op. pokrajina Gornja Austrija), zajamčio sam pomoć sa savezne razine. Sredstvima iz Fonda za katastrofe pri Ministarstvu financija pomoći ćemo ljudima koji su ni krivi ni dužni došli u nevolju“, obećao  je Kurz. Austrijski kancelar posebno je zahvalio svima koji su sinoć pritekli u pomoć nastradalima u ovoj vremenskoj nepogodi, od vatrogasaca i policije do brojnih dobrovoljaca te svima onima koji su danas nastavili s raščišćavanjem terena od posljedica olujnog nevremena. Nezapamćena je na ovom području tolika tuča čija su zrnca, prema riječima vatrogasaca iz Gornje Austrije, bila promjera čak pet centimetara.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
14:43 23.06.2021.

vidite kako su austrijanci napredni, bogati, oni komad leda veličine 5 cm zovu zrncima... kod nas je pojam zrnce vezan uz veličine tipa pijeska, praha, brašna.. nego, 22 mil eura šteta, i to zovu velikom štetom... kod nas bi tolko šteta bila samo na autima. a u poljoprivredi da ne govorimo, pol milijarde eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije