Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka

Sutkinja Upravnog suda Kristina Senjak Krunić poništila odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
05. ožujka 2021. u 06:33 150 komentara 13094 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Tragom ranije odluke Ustavnog suda u kojoj je traženo da sud odgovori na pitanja koja su odvjetnici Ivo Farčić i Vesna Alaburić postavili zastupajući Tomislava Karamarka zbog odluke da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika, sutkinja Upravnog suda u Zagrebu Kristina Senjak Krunić poništila je sve odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pa i o pokretanju postupka, jer su nezakonite. Karamarku moraju nadoknaditi 13.281 kunu troškova upravnog spora, s tim da se Povjerenstvo može žaliti.

KOSOR, AHMETOVIĆ, OREŠKOVIĆ... Pljušte reakcije nakon Bandićeva sprovoda, traži se i gašenje Stožera

Sutkinja nije ulazila u bit slučaja, analizu je li Karamarko kao potpredsjednik Vlade smio govoriti o povlačenju arbitražne tužbe protiv MOL-a i sudjelovati na sastancima oko MOL-a, s obzirom na raniju povezanost s njihovim savjetnikom Josipom Petrovićem. “Nezakonita” odluka Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković zaustavila je Karamarkovu političku karijeru jer je Most koaliciju s HDZ-om uvjetovao njegovom ostavkom.

Nema osnove za sankcije

Sutkinja obrazlaže kako ne vidi razliku između objave odluke Povjerenstva na mrežnim stranicama, koju onda prenose mediji, i formalne sankcije predviđene Zakonom o sprječavanju sukoba interesa o “javnom objavljivanju odluke Povjerenstva”. Stoga Karamarku nije utvrđena “samo” povreda načela djelovanja već mu je sadržajno zapravo izrečena i sankcija.

Nitko ne može biti podvrgnut nekoj pravnoj posljedici ako razlog za to nije jasno definiran i predvidiv, što je u nizu odluka stav i Europskog suda za ljudska prava. Odredba o načelima djelovanja dužnosnika nije dostatno precizna. Ona sadrži opća načela koja nisu podobna za samostalno utvrđenje odgovornosti, već tek kad ih se poveže s konkretnim zabranjenim postupanjem. Tumačenjem zakona sutkinja zaključuje da Povjerenstvo može odlučivati je li dužnosnik povrijedio zakon samo u odnosu na odredbe članaka 42. do 45. ZSSI-ja pod naslovom “Kršenje odredaba ovog zakona”.

Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore SABOR Zekanović o Karamarku: Stvorio se linč protiv jedne osobe. Postoje dvostruka mjerila

I upravni spor je moguće pokrenuti samo zbog kršenja tih odredbi, u kojima se ne navodi članak 5. ZSSI-ja. Zato utvrđenje povrede načela djelovanja predstavlja oblik sankcioniranja dužnosnika, ali za što nema zakonske osnove te je stoga odluka o Karamarku neprihvatljiva sa stajališta pravne sigurnosti i vladavine prava te nezakonita.

Sutkinja je suglasna s preporukom GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, da je potrebno preispitati postojeće raspoložive sankcije za povrede ZSSI-a kako bi se osiguralo da sve povrede Zakona povlače za sobom odgovarajuće posljedice. Ali, za to je potrebna izmjena zakona. Slaže se i sa stajalištem Povjerenstva da se svrha izbjegavanja kršenja obveza i zabrana propisanih u načelima djelovanja dužnosnika (čl. 5.) postiže samostalnim deklaratornim utvrđenjima sukoba interesa te povreda načela djelovanja, ali Povjerenstvu nedostaje zakonsko ovlaštenje za takvo postupanje.

Gdje su ovlasti Povjerenstva

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković prigovorila je kolegi Hrvoju Zekanoviću (Hrvatski suverenisti) da nije upućen kao i bulumenta drugih jer se nije utvrđivalo je li Karamarko kriv već o povredi načela djelovanja.

Tomislav Karamarko TOMISLAV KARAMARKO: 'Dokazao sam da sam štitio interese Hrvatske, HDZ se ponio kukavički'

– Sutkinja je bila ili politički instruirana za ovakvu presudu, za što nemam dokaza, ili ne poznaje materiju – ustvrdila je Orešković, na što smo uzvratili da je obrazloženje odluke posve argumentirano pa je uzvratila kako dopušta da netko ima i drugačije stajalište. Ipak, napominje, sud nije osporio ni jednu činjeničnu tvrdnju koju je Povjerenstvo utvrdilo (sud se time nije ni bavio, op. a.).

– Što je sporno? Postale su sporne ovlasti.  Ova presuda nakon sedam godina ruši ovlast Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da odlučuje, i to je apsurd, o sukobu interesa primjenjujući Zakon o sprječavanju sukoba interesa! Pad povjerenja zbog onog što je Povjerenstvo utvrdilo doveo je do pada Karamarka. HDZ-ovci su ga srušili i ne čujem da ga sada zovu natrag. On je poslužio kao pijun u tuđoj igri. To je igra Andreja Plenkovića jer se protiv njega i niza ministara vodi više postupaka zbog povrede načela djelovanja – tvrdi Orešković.

Objede kako je profitirala i napredovala temeljem spornih odluka smatra neumjesnima jer je u politiku ušla pola godine nakon mandata u Povjerenstvu: “Jer sam vidjela nezadovoljstvo u državi jer se kotrljamo unatrag u području vladavine prava, pravne sigurnosti, jednakosti, zakonitosti, prevenciji korupcije, u područjima u kojima držim da nešto znam i mogu promijeniti”.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Predsjednik Milanović na Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu": Svakom preporučam izložbu, odlična je!

 

Na Dan žena otkrivamo sve.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Glavica:

    Bozo Petrov i Grmoja su umjesani do grla Most je proklestvo za hrvatski narod pricaju bez veze mozgovi im prazni a jezicine dugacke Most pomagao Pupovcu da zavlada sa hrvatskom

  • lijepa_li si:

    " politički reketari" preko raznih agencija, povjerenstava, komiteta, plenuma iskonstruiraju, proizvedu "aferu" koju medijski poprate..i eliminiraju sve koji drugčije kažu. naivno je most uletio i sudjelovao u spletki koju namjestiše nelustrirani. mala je ovo zadovoljština karamarku i opomena "desnim" da ... prikaži još!a vide s kim posla imaju

  • Kakodane:

    Bolesno ambiciozna osoba. Uništila čovjeka i političara. Kada je MOST u pitanju sve je jasno. Pogledajte im izjaveTroskota i vjerodostojnost.