Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštre osude napada

Nezadovoljni kaznama: Prošle godine na dužnosti napadnuto 95 policajaca. To mora biti kazneno djelo

Zagreb: Policija privodi huligane prije utakmice Hrvatska - Engleska, 11.10.2006.
Sanjin Strukic/PIXSELL
17.03.2023.
u 20:57

Godinama upozoravamo da se napadi na policijske službenike ne smiju tretirati kao prekršaj za koji su kazne niže nego za nevezanje pojasa, kaže šef Sindikata policije Dubravko Jagić

Sindikat policije Hrvatske oštro je osudio napade na policijske službenike u Trnovcu, gdje su trojica muškaraca ispred ugostiteljskog objekta napala i ozlijedila policajce koji su stigli na intervenciju. Sva trojica napadača uhićena su i prijavljena Državnom odvjetništvu zbog kaznenih djela prisile prema službenoj osobi i napada na službenu osobu. No, iako je zatraženo da im se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je blažu mjeru zabrane posjećivanja ugostiteljskog objekta u Trnovcu i zabranu približavanja napadnutim policijskim službenicima na udaljenost manju od 100 metara.

Ozlijeđeni, a samo pokušaj

– Zašto je počinitelje DORH prijavio samo za pokušaj kaznenog djela, a policajci su u napadu ozlijeđeni te su počinitelji svladani tek nakon uporabe sredstava prisile i dolaska pomoći? Zašto počiniteljima nije određen istražni zatvor kada sutkinja i sama u svojem rješenju priznaje postojanje elemenata za određivanje istražnog zatvora – postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a nisu ni ispitani svjedoci? Dokad će se tolerirati napadi na policijske službenike, ljude koji časno obavljaju svoju dužnost svakodnevno riskirajući svoje živote i što Hrvatska poduzima da bi se to spriječilo? – pitanja su koja postavlja predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

U MUP-u smo dobili podatak da je prošle godine tijekom obavljanja službene dužnosti napadnuto 95 policijskih službenika. Sindikat, dodaju, godinama upozorava da se napad na policajca, bio on verbalni ili fizički, treba tretirati kao teško kazneno djelo čiji počinitelji zaslužuju najteže kazne. Istražna sutkinja navela je u rješenju da za svu trojicu napadača postoji istražnozatvorska osnova zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali smatra da za otklanjanje takve opasnosti nije nužno određivati istražni zatvor, nego blaže mjere.

– Ako se doista ne posveti puna pozornost ovom slučaju, tako da se pravilno kvalificira djelo te da se poduzmu sve zakonom propisane mjere i radnje radi sprečavanja ponavljanja djela i provedbe postupka te utvrđivanja eventualne krivnje, ovako se doista može steći dojam da se potiče, a ne sprečava ponavljanje kaznenih djela – kaže Jagić. Kad se ide na blaže kvalifikacije i blaže kazne, može se, smatra, steći dojam da se, umjesto poruke da treba spriječiti nove napade na policijske službenike i pravni poredak, oni bagateliziraju i potiču blagim, a katkad i nikakvim kažnjavanjem.

Prijavljen i vijećnik HDZ-a

– Sindikat policije Hrvatske godinama traži da se napadi na policijske službenike tretiraju kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj za koji se plaćaju kazne niže od onih za nevezanje pojasa – ističe. Podsjetimo, policija je prijavila vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Ivana Sušeca i još dvojicu. Policija je izvijestila da su trojica muškaraca pod utjecajem alkohola udarala rukama i nogama po glavi i tijelu četvoricu muškaraca te ženu koja ih je pokušavala smiriti. Zatim su na parkiralištu rukama i nogama napali i policijske službenike koji su od njih zatražili na uvid osobne iskaznice. Jedan je policajac oboren na tlo i počeli su ga gušiti, a drugi je ispalio u zrak hitac upozorenja. Napadači su uhićeni, a policajcima je pružena liječnička pomoć. Sušec je novinarima potvrdio da je bio uhićen, no tvrdi da nije sudjelovao u remećenju javnog reda i mira ili napadu na policijske službenike, već da je pokušao smiriti situaciju.

Video: Razgovarali smo s dostavljačima iz Indije i Nepala: Ima svega, ali više pozitivnih iskustava

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije