Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI PONOVNO POZIVAJU NA PROSVJEDE

Nezadovoljan Zakonom o radu SSSH organizira prosvjed na Markovu trgu

08.07.2009.
u 12:32

Doznavši da Vlada unatoč manjkavostima, nedorečenostima i prigovorima sindikata namjerava poslati u hitnu proceduru prijedlog Zakona o radu, Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavio je prosvjed 3000 povjerenika i radnika sljedećeg tjedna na Markovu trgu.

- Vrijeme je da otvorimo sezonu prosvjeda na Markovu trgu - poručila je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, izražavajući nezadovoljstvo što i nakon godinu dana pregovaranja nije došlo do dogovora između poslodavaca i sindikata oko prijedloga Zakona o radu, na kraju čega je uredovala Vlada koja ga je odlučila poslati u parlamentarnu raspravu.

Najveća zamjerka sindikata što se tiče ovoga zakona ide prema instrumentu rada na određeno vrijeme koji, kako ističe Knežević, poslodavci zlorabe i doveli su do toga da u Hrvatskoj danas 84 posto novozaposlenih radnika radi upravo na određeno vrijeme. Sindikati optužuju Vladu da zakon nije u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU zbog čega se događa, iznose, da se s radnikom u tri godine sklopi i 36 ugovora o radu na određeno vrijeme, a što EU ne poznaje u radnoj praksi.

U duhu stečevine EU, to je čista zloporaba, a zakon ipak kao takav ide u Sabor, ocijenila je Knežević. Tražimo da zakon ide u redovitu proceduru, nema razloga za žurbu jer pregovori su blokirani, a prava radnika su prevažna pitanja da se rješavaju preko koljena, dodala je.

Predmet nesporazuma također je i preraspodjela vremena kako je predlaže prijedlog Zakona o radu. Sada se iznosi rješenje od 60 radnih sati raspoređenih tijekom tjedna nakon što radnik da poslodavcu pisanu suglasnost. To nije prihvatljivo jer znači da nema prekovremenog rada i jer će se sve voditi preraspodjelom radnog vremena, smatra SSSH.

Ovakvim stanjem i do sada ugnjetavani i ugrožavani hrvatski radnici bit će u još gorem položaju, prognoziraju. Hrvatska vlada želi podvaliti hrvatskim radnicima i ići na ruku poslodavcima. Nećemo dopustiti da odredbe Zakona o radu ostanu ovakve i ako idući tjedan Vlada ustraje po hitnoj proceduri, 3000 sindikalnih povjerenika kreće u prosvjed na Markov trg, poručili su novoizabranoj hrvatskoj izvršnoj vlasti iz čelni ljudi SSSH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije