Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠE ZAKONE

Nevolje u turističkom raju: Tropski otok prijeti ukidanjem viza dijelu stranaca zbog ponašanja

FILE PHOTO: Tourists enjoy the beach in Nusa Dua, Bali
Foto: WILLY KURNIAWAN/REUTERS
21.03.2023.
u 09:20

Bali je kao odredište privlačan za Ruse i Ukrajince zato što dopušta državljanima iz 80 zemalja, među kojima su barem zasad Rusi i Ukrajinci, da se prijave za vizu kada dođu

Regionalne vlasti indonezijskog otoka Bali predložile su ukidanje povlaštenog ulaska u zemlju za Ukrajince i Ruse zbog niza incidenata. Broj građana dvije zaraćene zemlje koji dolaze u Indoneziju znatno se povećao u posljednjih godinu dana, i vlasti namjeravaju tomu stati na kraj.

Otok Bali nalazi se na zapadu Indonezije, ogromne zemlje koja je dom gotovo 300 milijuna ljudi. Poznat je kao turističko središte. No, nakon početka invazije Vladimira Putina na Ukrajinu u tu su indonezijsku pokrajinu stigli mnogi Rusi, koji izbjegavaju mobilizaciju i tešku političku situaciju  kod kuće, kao i Ukrajinci, koji bježe od ruskih raketa.

Oko 58 tisuća Rusa došlo je na Bali 2022. godine, a samo u siječnju 2023. stiglo ih je više od 22 tisuće. To znači da su postali druga najveća zajednica stranaca, nakon Australaca. I broj Ukrajinaca, iako manji, raste. Njih je 2022. na Bali stiglo sedam tisuća, a u siječnju 2023. pristiglo je još 2500 njih, piše CNN. U Ukrajini je na snazi zabrana izlaska za sve muškarce od 18 do 60 godina, i ukrajinski diplomati ističu da su na otoku uglavnom žene. Rusija pak nije zabranila muškarcima da napuštaju zemlju, iako je to otežala.

No, sada su regionalne vlasti Balija pozvale središnju vladu da za Ruse i Ukrajince ukine politiku izdavanja viza prilikom ulaska u zemlju, i to zbog niza incidenata, uključujući nezakonit rad ili pak kršenje lokalnih zakona o ponašanju. Vlada još nije donijela konačnu odluku.

Ukrajinci, koji žive na otoku, tvrde da su Rusi ti koji krše zakone te da su s njima strpani u istu košaru.

- Kada god dobijemo prijavu da se stranac loše ponaša, gotovo se uvijek radi o Rusu - rekao je CNN-u policijski dužnosnik.

Vlasti Balija razmišljaju o tomu da od Rusa i Ukrajinaca naprave primjer.

- Zašto ove dvije zemlje? Zato što su u ratu pa hrle ovdje - rekao je guverner Balija.

Bali je kao odredište privlačan za Ruse i Ukrajince zato što dopušta državljanima iz 80 zemalja, među kojima su barem zasad Rusi i Ukrajinci, da se prijave za vizu kada dođu. Ona vrijedi 30 dana, ali nakon toga se može produljiti za još dva mjeseca. Neki su Ukrajinci CNN-u rekli da su nakon što bi im istekla viza napustili zemlju i opet se u nju vratili. Prijavili bi se naravno za novu vizu. Strancima nije dopušteno raditi, i lokalne vlasti tvrde da su neki Rusi prekršili taj zakon.

Ukrajinci ističu da im ne pada na pamet kršiti lokalne zakone, i da su u zemlji uglavnom žene.

"Želim ponoviti da Ukrajinci ne žele kršiti pravila i regulacije. Važno je provoditi zakon i implementirati posljedice za kršenje zakona kao što to žele ljudi na Baliju", govori ukrajinski konzulat.

VIDEO Kineski predsjednik Xi i Putin jedan drugome tepali: Dragi prijatelju...

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Nesalomljivi_3
Nesalomljivi_3
12:08 21.03.2023.

"...u tu su indonezijsku pokrajinu stigli mnogi Rusi, koji izbjegavaju mobilizaciju i tešku političku situaciju kod kuće, kao i Ukrajinci, koji bježe od ruskih raketa." Interesantno, Ukrajinci bjeze samo od ruskih raketa, a u Ukrajini je politicka situacija kakva see samo pozeljeti moze, i naravno... u Ukrajini ne mobiliziraju sve sto se krece... od golobradih djecaka do oronulih staraca!?

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:54 21.03.2023.

Bali na zapadu Indonezije?? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Ajmo natrag u školu!!!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:26 21.03.2023.

Ja ne putujem u mjesta sa ruskom klientelom. Kad idem u Tursku ili Egipat prvo dobro provjerim dali u hotel dolaze Rusi. Biti sa Rusima u hotelu, govorim iz iskustva, je horor. Tako primitivno ponašanje je nema niti jedan narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije