Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Telemedicina s riječkog KBC-a

Neurolog ‘stiže’ na otoke – uz pomoć kamere liječi pacijente

Igor Antončić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
21.04.2016.
u 23:35

U tri mjeseca obavljeno je više od 50 neuroloških pregleda.

Umjesto da s Krka, Cresa ili Lošinja putuju u riječki KBC na pregled neurologu, otočanima specijalist putem telemedicine “dolazi” u njihove ambulante u domovima zdravlja. Projekt telemedicine Hrvatskog zavoda za telemedicinu, Doma zdravlja Primorsko–goranske županije i KBC-a Rijeka se na kvarnerskim otocima već godinama primjenjuje u radiologiji i kardiologiji, a odnedavno se uz pomoć kamera i ekrana dva puta mjesečno obavljaju i neurološki pregledi što je, kaže pročelnik Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka doc. dr. sc Igor Antončić, i za pacijente i za liječnike izvrsno rješenje. U tri mjeseca obavljeno je više od 50 neuroloških pregleda.

Dvostruki dobitak

– Pregled “na daljinu” jednak je kao da je pacijent u našoj Klinici, vidimo se preko velikog ekrana, imamo izravan kontakt, pacijent po našoj uputi, uz asistenciju medicinske sestre koja je uz njega čini sve što spada u standardni neurološki pregled: ustane, ispruži ruke, stisne šake. Zahvaljujući mogućnostima kamere vidimo pokrete lica ili očiju i pregled je vrlo detaljan, a pacijent odmah nakon pregleda u svojoj ambulanti dobije naš nalaz – opisuje Antončić.

Osim što je za pacijenta komotnije jer ne mora putovati i gubiti cijeli dan, izravna korist je i financijska, a s druge strane liječnici su u boljoj poziciji.

– Mi dan prije znamo zbog koje dijagnoze pacijent dolazi i možemo organizirati subspecijalistički pregled. Dvostruki je dobitak, pacijent ima subspecijalističku zaštitu kao da je u Rijeci, a liječnik ne putuje na teren, ostaje u bolnici – kaže Antončić.

Ako liječnik procijeni da je pacijentu potrebna dodatna hospitalna obrada dobije termin za bolnicu, a jednako tako, ako je potrebno, naruči se za neurološke pretrage što znači jednokratan dolazak. Riječki neurolozi po potrebi su “na vezi” i s Mljetom, a sljedeći korak je uvođenje u sustav još dvije ambulante, u Čabru i Vrbovskom, čime bi otoci i brdsko-planinski dio Primorsko–goranske županije bili pokriveni. Sustav telemedicine koristi se i za obveznu i u posljednje vrijeme vrlo intenzivnu e-edukaciju.

E-edukacija za doktore

Uslugu telemedicine riječki neurolozi planiraju proširiti na hitnoću i telestroke, odnosno zbrinjavanje moždanog udara.

– Liječnik na terenu odmah dobije uputu što raditi s pacijentom, u slučaju da se može pružiti pomoć na terenu, nema nepotrebnog transporta trajektima ili dizanja helikoptera, a s druge strane, ako je potrebna hospitalizacija, znali bismo koja nam hitnoća dolazi i pripremili bismo zbrinjavanje u najkraćem vremenu – kaže Antončić.

Telestroke se, pak, odnosi, na zbrinjavanje moždanog udara i njime bi trebalo biti obuhvaćeno šire područje, osim otoka i Gorskog kotara, i Lika i Istra, a podrazumijeva postojanje CT uređaja u pacijentu najbližoj ustanovi čiji nalaz, kao i pacijenta, neurolog može vidjeti i ordinirati terapiju već tijekom transporta prema Rijeci.

>>Rezanjem prava sanirat će dugove u zdravstvu

Komentara 1

YN
yes_no
09:19 22.04.2016.

Doći će vrijeme kada će i operirati na daljinu. U sali za operaciju samo pacijent i robot. Iz Kine npr., liječnik se poigra joistick-om u 10 min. i sve ok. Samo, hoće li to biti liječnik ili neki mali zaigrani hacker pitanje je sad ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije