Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar pomagač

Neurokirurški robot NERO pomagač je neurokirurzima

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.12.2017.
u 12:31

Robotski sustav vrijedan je 21 milijun kuna, a bespovratnih 15,4 milijuna sredstava dobiveno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Suradnja tvrtke INETEC, zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Kliničke bolnice Dubrava rezultirala je inovativnim robotiziranim sustavom koji će se primjenjivati u neurokirurgiji, a kojem su dodijeljena bespovratna sredstva od 15,4 milijuna kuna.

Projekt neurokirurškog robota NERO sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., objavila je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja prati provedbu projekta neurokirurškog robota.

– Ponosni smo što posljednjih 10 godina pružamo podršku razvoju znanja i tehnologije koja je u podlozi ovog projekta kroz potporu znanstveno-istraživačkoj zajednici i sada kroz novostvoreni konzorcij s tvrtkom INETEC. Ovaj projekt demonstrira mogućnosti koje se pružaju za transfer znanja i tehnologije u sklopu programa IRI kao i vrijeme potrebno za realizaciju od ideje do tržišta. Na ovaj način Hrvatska je ušla u visoko konkurentno i regulirano tržište neurokirurške robotike te se još jednom dokazuje kao zemlja značajnog razvojnog potencijala, s vrhunskim stručnjacima i vizionarima koji sačinjavaju njezin intelektualni kapital – izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO.

Voditelj odjela za istraživanje i razvoj tvrtke INETEC dr. sc. Ante Bakić NERO je opisao kao “projekt koji je okupio snažan tim istraživača koji su spremni i sposobni ideju neurokirurškog robota pretvoriti u gotov proizvod. Duboko je, kaže dr. Bakić, uvjeren da će nakon ovog projekta hrvatski roboti provoditi operacije na pacijentima u kirurškim salama diljem svijeta. Projekt NERO započet je 1. listopada ove godine i trajat će do 30. rujna 2021. kada će u potpunosti biti spreman za komercijalizaciju i stavljen na tržište.

– U prve dvije godine robot će se razvijati i testirati, u trećoj godini projekta napravit će se pretklinička istraživanja na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a u posljednjoj godini slijede klinička ispitivanja u KB Dubrava – pojašnjava dr. sc. Ante Bakić i dodaje da će se u posljednjoj, četvrtoj, godini projekta ishoditi svi potrebni certifikati.

Robotski sustav NERO, stoji u priopćenju Uprave HAMAG-BICRO, sastojat će se od nekoliko elemenata povezanih u cjelinu, čineći pri tome visokoautomatiziran uređaj koji će kroz human machine interface (HMI) na jednostavan i intuitivan način surađivati s neurokirurgom i ostalim medicinskim osobljem. U izradi hrvatskog neurokirurškog robota tim s Fakulteta strojarstva i brodogradnje vodi robotičar prof. dr. sc. Bojan Jerbić, a tim KB Dubrava neurokirurg prof. dr. sc. Darko Chudy. Ukupna vrijednost projekta je 21 milijun kuna.

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
06:47 17.12.2017.

Cjena oko 50% visa nego isproban i svjetski prihvacen system. Zasto u Hrvatskoj uvijek neki podobni imaju zelju opet i ponovno otkriti toplu vodu?

TA
taxiico
13:59 16.12.2017.

bravo dr.Chudy

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije