Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IGRI POVRATAK TAOCA

Netanyahu odbio ponudu Hamasa o primirju: 'Rat se nastavlja, pobjeda nam je nadohvat ruke'

An Israeli tank manoeuvres along the northern Gaza Strip border
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/5
07.02.2024.
u 20:48

Hamas je predložio primirje u Gazi u trajanju od četiri i po mjeseci, tijekom kojih bi bili oslobođeni svi taoci, Izrael bi povukao svoje vojnike iz Pojasa Gaze, a postigao bi se i dogovor o okončanju rata

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je rekao da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke te je odbio najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak taoca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi. Netanyahu se ponovno obvezao uništiti palestinsku islamističku organizaciju, rekavši da nema druge za Izrael doli uništiti Hamas.

Hamas je predložio primirje u Gazi u trajanju od četiri i po mjeseci, tijekom kojih bi bili oslobođeni svi taoci, Izrael bi povukao svoje vojnike iz Pojasa Gaze, a postigao bi se i dogovor o okončanju rata. Ponuda Hamasa predstavlja odgovor na raniji prijedlog američkih i izraelskih obavještajnih čelnika, koji su prošlog tjedna Hamasu dostavili katarski i egipatski posrednici.

An Israeli tank manoeuvres along the northern Gaza Strip border
1/16

Američki državni tajnik Antony Blinken je o ponudi raspravljao s Netanyahuom stigavši u Izrael nakon razgovora s vođama Katara i Egipta, koji su nastupili kao medijatori. Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Izrael je započeo svoju vojnu ofenzivu nakon što su militanti iz Gaze, kojom upravlja Hamas, upali na jug Izraela 7. listopada te ubili 1200 ljudi i oteli 253 talaca. Ministarstvo zdravstva u Gazi tvrdi da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a tisuće drugih je zakopano ispod ruševina te se također smatraju poginulima. Dosad je došlo samo do jednog primirja, koje je trajalo tek tjedan dana krajem studenog.

POVEZANI ČLANCI:

Izrael je ranije rekao da neće povući svoje vojnike iz Gaze ni okončati rat sve dok Hamas ne bude uništen. Međutim, izvori su kazali da je Hamas promijenio svoj dugotrajni zahtjev za okončanjem rata te sada predlaže da se to pitanje riješi pregovorima u budućnosti umjesto da bude uvjet za sporazum o prekidu vatre. Izvor upućen u pregovore je rekao da Hamas u svojoj novoj ponudi nije tražio jamstvo za trajno primirje, ali je tražio da se dogovori svršetak rata prije puštanja svih talaca na slobodu.

>> VIDEO Video s kacige izraelskog vojnika

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jania
10:32 08.02.2024.

Ne bude li Hamas uništen, nema mira na Bliskom Istoku. Potpora Izraelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije