Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA TRI FAZE

Nikad bliži miru? Hamas ima prekid vatre u pojasu Gaze

Aftermath of a deadly Israeli strike, in Rafah
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/16
07.02.2024.
u 10:10

Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi je poginulo 27. 585 ljudi. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamističkih frakcija, a koji na civile.

Hamas je dostavio u utorak svoju ponudu za prekid vatre koja bi utihnula oružje u Gazi na četiri i pol mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlotjedni prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-a i Izraela. Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasaova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlogu te sunitske islamističke skupine uklječena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaza koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

VIDEO: Izraelska vojska objavila video koji prikazuje Hamasovu mrežu tunela

 Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata. Militantna skuopina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Izrael je pokrenuo vojnu ofenzivu na Gazu nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima 7. listopada, njih oko 1200, i otmice 253 ljudi, žena, djece, beba, muškaraca i starijih osoba. Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi je poginulo 27. 585 ljudi. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamističkih frakcija, a koji na civile.

FOTO Vojna ofenziva u pojasu Gaze

Aftermath of a deadly Israeli strike, in Rafah
1/16
Ključne riječi

Komentara 1

SA
saudinus
13:11 07.02.2024.

Ukoliko prođe prijedlog Hamas je pobjednik. Prije ili kasnije će pokrenuti novi napad, dok će Izrael početi ciljano eliminirati Hamas pripadnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije