Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doze nabavljaju iz Francuske

Nestašica cjepiva protiv tetanusa

Cjepivo protiv tetanusa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
29.01.2019.
u 21:00

U HZJZ-u kažu da cjepiva za Program cijepljenja ima dovoljno, a da cjepivo protiv tetanusa za zaštitu nakon ozljede svaka zdravstvena ustanova nabavlja sama putem ljekarni i veledrogerija

U posljednjih mjesec dana nekoliko osoba zbog ozljede je trebalo primiti cjepivo protiv tetanusa, međutim, liječnici ga nisu imali, a nemaju ga gdje ni nabaviti!

Jedna je Dubrovčanka u prosincu nakon ozljede pretražila sve ljekarne i zvala sve ordinacije obiteljske medicine, no u čitavom Dubrovniku nije bilo jednog cjepiva protiv tetanusa. Potom je u Splitu i Zadru došlo do nestašice.

“Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava javnost i pacijente da zbog nestašice cjepiva protiv tetanusa nisu krivi liječnici obiteljske medicine”, stoji u njihovu priopćenju.

– Pacijent se ljuti na nas jer nemamo cjepivo. A nemamo ga gdje nabaviti! Zadnji put kad sam tražila deset cjepiva, dobila sam dva, a imaju i kratak rok trajanja. Nemaju ih dovoljno ni veledrogerije ni zavodi za javno zdravstvo. Za nestašicu cjepiva protiv tetanusa odgovorni su oni koji su uništili Imunološki zavod u Zagrebu, koji je do prije četiri godine proizvodio visokokvalitetna cjepiva. Sada se uvozi iz Francuske i drugih zemalja i to po deset puta višoj cijeni – govori dr. Vikica Krolo, čelnica KoHom-a.

Zavodi za javno zdravstvo imaju određene količine kombiniranog cjepiva za difteriju i tetanus i njima “krpaju” potrebe ordinacija obiteljskih liječnika, no i te su količine ograničene, napominje liječnica. U HZJZ-u kažu da cjepiva za Program cijepljenja ima dovoljno, a da cjepivo protiv tetanusa za zaštitu nakon ozljede svaka zdravstvena ustanova nabavlja sama putem ljekarni i veledrogerija. U prosincu su ih liječnici obavijestili da cjepiva nema pa su uputili županijske zavode za javno zdravstvo da daju na raspolaganje cjepivo koje je centralizirano nabavljeno za Program cijepljenja. Na taj način se osigurava da svi kojima je potrebno, prime cjepivo do uspostave opskrbe tržišta.

No u Medici, jednoj od najvećih veledrogerija, nisu potvrdili trajniju nestašicu. – Imali smo tek nekih sitnih defektura od dobavljača cjepiva protiv tetanusa, što je trajalo nekoliko dana, ništa strašno – kaže nam Jasminko Herceg.

Bakterija tetanusa umrtvljena je u sporama i ako pri ozljedi prljavim predmetom uđe u organizam, nakon 42 do 50 dana inkubacije može razviti otrovanje. Dolazi do grčenja mišića i na kraju grčenja dišnog sustava, zbog čega oboljeli završavaju na respiratorima. Di-Te-Per cjepivo je u kalendaru cijepljenja i djeca se zadnji put docjepljuju u završnom razredu srednje škole. Računa se da učinak cjepiva slabi nakon deset godina, zato se nakon ozljede docjepljuje. U KoHom-u navode da je slična situacija i sa serumima protiv zmijskog otrova koje je proizvodio Imunološki zavod i apeliraju na Ministarstvo zdravstva da riješe problem jer kad se dogodi neka nesreća, bit će prekasno.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

 

Ključne riječi

Komentara 3

RI
rimac444
21:46 29.01.2019.

Koliko novaca smo uložili i još ulažemo za Imunološki mogli bi sva cjepiva imati gratis I još nitko nema hrabrosti ugasiti tog dinosaura poput Uljanika i sličnih komunjarskih parazita.

OB
ObrenM
07:42 30.01.2019.

Niti za ovo se ministar ne osjeca kriv.Dali treba umrijeti pola domovine,da uhljeb nad uhljebima dobije nogu.

VI
virtual1
08:50 30.01.2019.

kad ovakvo šta vidi čovjek se prvo razljuti i svašta bi psovao od izdajnika uhljeba, zatvaranje imunološkog jer su političari dobili milijune da to naprave, onda se u par sekundi toliko umoriš i pomisliš ma odo u Njemačku, jbes ovo sve više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije