Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPREPOZNATA KRIZA

Nestaju 'pluća Europe' na Karpatima

Prosvjed za očuvanje šuma
Foto: Federico Gambarini/DPA/Pixsell
11.09.2019.
u 23:00

Dok svi gledaju prema Brazilu i uništenju Amazonske prašume drama se odvija i nedaleko od nas – Europskoj komisiji jučer je predana tužba protiv Rumunjske zbog deforestacije zaštićenih prašuma

Dok svi gledaju prema Brazilu i Amazonskoj prašumi, istovjetna se drama odvija upravo ovdje, u našoj neposrednoj blizini. Tri ekološke organizacije traže od Europske unije da disciplinira rumunjske vlasti i utječu da se u Rumunjskoj zaustavi deforestacija prašuma i zaštićenih šuma navodeći kako se radi o kršenju europskih zakona i uništenju “pluća Europe”. Navodi se da je uništeno čak 45 posto od 218.000 hektara prašume koliko je identificirano studijom PIN-MATRA iz 2005., godine.

Udar na klimu

Situacija je dramatična kada se zna da je na tlu Rumunjske dvije trećine europskih prašuma, izvan Skandinavije. Uništenje tih šuma, navode ekolozi, utječe na dugoročni opstanak lokalnog stanovništva i na globalnu klimu.

Agent Green ClientEarth i EuroNatur jučer su uputile službenu pritužbu Europskoj komisiji s ciljem da Bruxelles natjera rumunjske vlasti da vode više računa o očuvanju svojjeg šumskog bogatstva. Šume u kojima se prema navodima triju ekoloških udruga odvija komercijalna deforestacija spadaju u mrežu od EU zaštićenih lokacija Natura 2000, koje su procijenjene bogatima rijetkim vrstama te vrijednim prirodnim staništima.

Ugrožene su i šume u nacionalnim parkovima Rumunjske, a države članice EU obvezne su osigurati da se lokacijama rukovodi na održiv način. Ekološke organizacije tvrde da rumunjske vlasti ignoriraju takav naputak te je uništenje prašume sistemično. Tvrde kako se tamo odvija deforestacija od strane državnih i privatnih subjekata bez da je prije toga provedena obavezna procjena od strane europskih tijela.

Poljska već kažnjena

Europska komisija ima pravo podići i sudsku tužbu protiv zemlje članice koja provodi takvo sustavno uništavanje. Tako se nešto dogodilo nedavno s Poljskom koja je proglašena krivom za kršenje europskih zakona zbog deforestacije koja je nelegalna po europskim zakonima.

Predsjednik organizacije AgentGreen Gabriel Paun izjavio je kako su na nekim lokacijama imali uspjeha u sprečavanju deforestacije no rumunjska vlada odbija poduzeti akciju nacionalnih razmjera kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Rumunjska nije i jedina zemlja u kojoj se odvija uništenje šuma, no u toj su zemlji najveće površine prašuma. Riječ je, kažu, ekolozi o najvećoj okolišnoj krizi u Europi ali koja je još uglavnom neprepoznata.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:05 12.09.2019.

pa europo, prestani kupovati pelete iz rumunjske! prestani uvoziti (unositi...) trupce iz rumunjske! vrlo jednostavno se riješi problem kao je to problem. a ova natura 2000... pola hrvatske je u toj naturi, posebna ograničenja i tako dalje... svašta nešto. ne možeš stup za struju zabiti bez studije utjecaja na okoliš, da dokažeš da nema utjecaja na okoliš, i da niti jedan leptir, glista i prugasta žaba tim zahvatom neće biti ugrožena. graditi ćemo zato autoceste, brze ceste, koje presijecaju još to malo šuma što imamo i polja, pa su skoro potpuno nestale prirodne migracije životinja. zato gledam ovu navalu afričke svinjske kuge, i nije mi jasno kako će se bolesne životinje uspijeti probiti kroz te silne ceste pruge kanale gradove i sela... pa nisu komarci! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije