Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalni summit

Merkel i Macron ubrzano vode Europu prema reformama

Summit u Tallinnu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.09.2017.
u 21:22

Macronov govor doživljavam kao pokušaj unošenja novog entuzijazma u EU, unatoč Brexitu, komentirao je premijer Plenković

Između Francuske i Njemačke postoji “visok stupanj složnosti” o potrebi reforme Europske unije, a sada predstoje “razgovori o detaljima” te reforme, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel jučer u Tallinnu gdje su se lideri EU okupili na neformalnom summitu nazvanom “digitalni summit” zbog estonskog predsjedanja Vijećem EU koje digitalizaciju smatra prioritetnom temom, no summitu na kojem je ipak reforma EU važnija tema od digitalizacije.

Razumno ambiciozno

Summit u Tallinnu događa se samo nekoliko dana nakon pobjede Angele Merkel na njemačkim izborima i govora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o budućnosti Europe, koji je Merkel jučer opisala kao “dobar temelj za nastavak intenzivne suradnje Njemačke i Francuske” u EU.

Summit u Tallinnu
1/15

– Snažno sam uvjerena da Europa ne može stajati na mjestu nego mora nastaviti graditi svoju budućnost. Vrlo brzo započet ćemo razgovore – rekla je Merkel.

Premijer Andrej Plenković, koji na summitu u Tallinnu predstavlja Hrvatsku, izjavio je da Macronov govor doživljava kao “pokušaj unošenja novog entuzijazma” u EU unatoč Brexitu. Plenković smatra da se 27 država EU, koje ostaju u Uniji nakon izlaska Velike Britanije, trebaju dogovoriti o “razumno ambicioznim” mjerama s kojima će ići na europske izbore 2019. godine.

Na temelju te preksinoćnje rasprave za večerom u Tallinnu, Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, razgovarat će s premijerima i predsjednicima pojedinačno u sljedećih nekoliko tjedana i sastaviti prijedlog o kojemu će Europsko vijeće odlučivati na formalnom summitu u prosincu u Bruxellesu.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite s večere je na Twitteru objavila da se “crtaju novi europski horizonti” te da je “važno da na tom putu izbjegnemo fatamorgane u pustinji”, očito aludirajući na neke od Macronovih ideja kao na iluzije.

Dobro primljen govor

Francuski diplomati prepričali su novinarima kako je predsjednik Macron iznio za večerom neke detalje onoga o čemu je govorio javno na Sorboni u utorak te da je sve bilo dobro primljeno među njegovim kolegama predsjednicima i premijerima.

Neformalni summiti poput toga u Tallinnu počeli su prošlo ljeto u Bratislavi, kad je postalo jasno da, zbog izlaska Velike Britanije, EU kao zajednica 27 umjesto 28 članica mora jasnije odrediti smjer daljnjeg razvoja i dubljeg integriranja.

Na takvim neformalnim summitima, ali i na službenim sastancima Europskog vijeća u Bruxellesu, nastavit će se brusiti velika reforma EU koju je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zamislio kao da doživljava kulminaciju na posebnom summitu 27 lidera dan nakon izlaska Velike Britanije, 30. ožujka 2019., u rumunjskom gradu Sibiuu.

Komentara 12

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
22:51 30.09.2017.

Jao kako če biti težko u našim domoljubnim dusama kada ce Angela pozvati Plenkija i narediti da se presuda EU arbitraže mora ispoštovati. Moramo skinuti gace uz Boga I domoljublje da nama bude lakše.

AA
aabbcc
22:05 30.09.2017.

ubrzano vode.. prema reformama i tako vec 20 godina narod u zdrav mozak . Svaka cast Englezima pametan narod i neda se zahebavati !!!

MX
Mister X
22:13 30.09.2017.

Merkel i Macron ubrzano vode Europu prema ""reformama"""" Merkelica je dobila dečeca koji je od davno odgojen da sluša staru !!! Nije moje ovo od jednog nj.. komičara ... Bravo oni stalno rade ali koristi nema . Sirotinja ostaje sirotinjanja . Nezaposlenost ne mogu ne znaju riješiti .. Kako smo živjeli prije 30 godina danas ne živimo bolje . Socijalno skoro sve moraš plaćati dodatno lijekove . Moramo duže raditi i jače mirovine stupovi opet malene i jadne . I uvijek biramo jedne ili druge nema koristi, strah za radno mjesto nesigurnost . a imamo i demokraciju, a to je svake 4 godine ih ""biramo ""- blago nama A u stvari je to igra da nas vozaju kao malu djecu; kad ih staviš u zabavištu u auto l oni vrte upravljač a vožnja uvijek ide tamo kud su ti oni odredili u krug !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije