Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nestabilna gradska vijeća: Velike koalicije ili prijevremeni izbori

Široku potporu ponovo će morati osigurati gradonačelnik Osijeka, u kojem je Ivica Vrkić vladao uz potporu čak sedam stranaka.
24. svibnja 2017. u 14:35 12 komentara 3514 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Svjestan da će, postane li ponovo gradonačelnik, s dosadašnjim partnerima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini moći formirati tek minimalnu većinu, Milan Bandić još je u izbornoj noći pozvao na veliku koaliciju na gradskoj razini.

Zagreb: Održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Lokalni izbori HDZ kreće i u osvajanje Mostove utvrde Metkovića: Ovo su im glavni ciljevi u 2. krugu!

Poručio je da je u tu svrhu spreman odreći se funkcija predsjednika i potpredsjednika Skupštine. U njegovu stožeru nisu spremni precizirati čiju sve podršku Bandić priželjkuje, a u HDZ-u i SDP-u za sada nisu skloni ideji okupljanja oko Bandića.

Razgovarati i o Holdingu

U zagrebačkom HDZ-u neslužbeno tumače kako Bandić time vjerojatno želi privući što širi krug birača uoči drugog izbornog kruga, ali i poručuju kako za potporu Bandiću zasigurno neće biti dovoljne funkcije u Skupštini i da će se svakako morati razgovarati i o Zagrebačkom holdingu. Za razliku od Bandića, HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš u slučaju da postane gradonačelnica ne može računati na većinu koju bi činila samo ljevica i morat će razmišljati o ideološki raznolikijoj kombinaciji, a u HDZ-u ne isključuju ni tu mogućnost.

– Ovdje se ipak ne radi o nacionalnim, nego o komunalnim temama i ne treba gledati strogo svjetonazorski – kaže jedan istaknuti zagrebački HDZ-ovac i dodaje kako će suradnja vjerojatno ovisiti i o odnosu dviju stranaka na nacionalnoj razini, odnosno o slaganju nove saborske većine.

Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš Bandić u prednosti Mrak Taritaš pred izazovima: Naškodilo joj vrdanje Vrdoljaka

Velika koalicija u Osijeku

Široka koalicija ni ovoga se puta neće moći izbjeći u Osijeku, gdje sadašnji gradonačelnik Ivica Vrkić u drugi krug ulazi s velikom prednošću pred HDZ-ovom Ivanom Šojat, no u Gradskom vijeću SDP-ova koalicija i HDZ imaju po 10 mandata. Treći je Most s pet mandata, a slijede HDSSB i lista Biraj bolje s po tri te Desno i lista Danijele Lovoković s po dva mandata. Vrkić, međutim, ne strahuje za većinu i poručuje kako je već pokazao da ideološki nije izdvojen ni konfliktan. Njegovu većinu u mandatu na izmaku činilo je čak sedam stranaka.

Milan Bandić
1 / 66
Slavlje i tuga na lokalnim izborima 2017.

Tko god da postane novi gradonačelnik Splita, Željko Kerum ili Andro Krstulović Opara, neće moći samostalno vladati. HDZ u tamošnjem Gradskom vijeću ima 11, Kerum osam, Marijana Puljak sedam, Most pet, a SDP/HNS četiri mandata i moguće kombinacije ovisit će o ishodu izbora za gradonačelnika.

Slična je situacija i u Sisku, gdje SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček vodi pred HDZ-ovim Franjom Šabanom. SDP u Vijeću ima 12 od 25 mjesta, što znači da mu do većine nedostaje samo jedan mandat. No 11 ih je u rukama HDZ-ove koalicije, a preostala dva mjesta pripala su Mostu, o kojem će, očito, ovisiti većina. Iz Mostova tabora za sada se nisu očitovali hoće li se uopće nekom prikloniti i tko će to biti.  

izbori Mislav Šimatović Omjer snaga ostao je isti, kako onda na prijevremene izbore Andro Krstulović Opara Bitka za Split Opara ne želi da mu se itko, ni središnjica, petlja u drugi krug    Andrej Plenković i Drago Prgomet Izbori u Zagrebu Glasovi HDZ-a u Zagrebu podijelili su se na četiri kandidata

Koalicija u Splitu nužna za stabilno vladanje gradom

U osječkom Gradskom vijeću HDZ i SDP su poravnati i imaju po 10 mandata. Uspije li i u drugom izbornom krugu, Vrkić će ponovo morati okupljati široku koaliciju. U mandatu na izmaku većinu mu je činilo čak sedam stranaka

Tko god da bude gradonačelnik Splita, neće moći samostalno vladati. HDZ u Gradskom vijeću ima 11, Kerum osam, Marijana Puljak sedam, Most pet, a SDP/HNS četiri mandata.

U Sisku nakon prvog kruga vodi SDP-ova Kristina Ikić Baniček, a u Vijeću je čeka 12 zastupnika SDP-a i 11 HDZ-a. Većina će ovisiti o dva mandata Mosta.

Nezavisni Ivan Čehok u Varaždinu će morati koalirati s jednim od blokova. Uz njegovih devet mandata, u Vijeću je sedam SDP-ovih, pet HDZ-ovih zastupnika, dvoje Reformista i dvojica s nezavisne liste Vlade Sevšeka.

Milan Bandić u Zagrebu zove na veliku koaliciju, no u HDZ-u i SDP-u zasad tome nisu skloni.     

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • NikolaJankovic:

    Bandić za jedinstvo i boljitak grada Zagreba želi veliku koaliciju, to je pohvalno i po takvim primjerima se vidi da je on najbolja opcija za gradonačelnika, ne gleda stranačke interese kao zavisni kandidati, a konkretno mislim na Mrak Taritaš!

  • jezero-matica:

    Među partijska suradnja je sigurna kad su uhljebima osobni i partikularni interesi na prvom mjestu. Zajedničko i opće dobro ih ne zanima.

  • duroG:

    Nama treba stabilnost, nije vrijeme za neka zadrta stajališta. Milanu od svih još najviše vjerujem. Mislim da malo drame previše.