Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dvojica pomoraca preminula. 'Nije bilo eksplozija, radili su na ispiranju tanka'

Iz Atlantske plovidbe poručili su da ulažu sve moguće napore i raspoložive resurse kako bi se unesrećeni što prije hospitalizirali i nakon provedenog liječenja vratili kući
18. srpnja 2019. u 14:37 24 komentara 17047 prikaza
Foto: Atlantska plovidba

Atlantska plovidba u četvrtak je objavila da je u srijedu kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku. Medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja, priopćili su naknadno iz Atlantske plovidbe.

Teška prometna nesreća kod Vrginmosta Prekinut promet na DC1 Nesreća kod Sinja: U sudaru dva automobila ozlijeđeno dvoje ljudi

"Atlantska plovidba d.d. obavještava javnost da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava. Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja.

Takoder, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu zbog stresnog stanja.

Obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed 'raznih eksplozija' niti bilo čega sličnog. Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom rada na ispiranju tanka.
Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islands-a koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik.

Atlantska plovidba d.d. ne može, do objave nalaza navedenih institucija, objavljivati bilo kakve pretpostavke. Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao, te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu.

Molimo sve zainteresirane kao i medije da, u ovom iznimno teškom trenutku šoka i tuge obitelji pomoraca, posade broda i svih zaposlenika Atlantske plovidbe d.d., imaju razumijevanja za nastalu situaciju", stoji u priopćenju, piše 24sata.

Dubrovački dnevnik doznaje kako su dvije osobe koje su smrtno stradale iz Ploča i Metkovića, dok su ukrajinski pomorac i Korčulanin stabilno i izvan životne opasnosti.

"Jučer, 17. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima, tijekom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja", objavila je dubrovačka brodarska tvrtka putem Zagrebačke burze.

Ozlijeđena su četiri pomorca – tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac – te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dvojica ozlijeđenih su stabilno, a dva člana posade ne daju znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika, navode iz Atlantske plovidbe.

Teretni brod 2 člana posade poginula Eksplozija na slovenskom brodu na Atlantiku

Zapovjednik, posada broda i kompanija čine sve kako bi što prije uspjeli iskrcati ozlijeđene članove posade, ističu iz Atlantske plovidbe napominjući kako se očekuje dolazak helikoptera tijekom jutarnjih sati s obzirom na to da zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od obale i noći helikopter nije mogao odmah poletjeti.

Brod će po iskrcaju ozlijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijaIno putovanje, navodi se u priopćenju.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći se svim raspoloživim resursima kako bi unesrećene što prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

Oglasio se i SPH

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata u povodu nesretnog slučaja na brodu Atlantske plovidbe Dubrava u južnom Atlantiku.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar raco
  raco:

  Četiri ozlijeđena, dvojica ne daju znakove života... dakle umrli ili ?

 • Avatar southman
  southman:

  4 stradala, 2 mrtva i 4 komentara. Na članku prije ovoga 100-tine komentara o Murganić koju je "nespretni" kamentrman lupio kamerom u glavu ! Eto što danas zanima hrvatski narod !

 • Avatar Uvik svojom glavom
  Uvik svojom glavom:

  Otac mi je naviga na tankerima, sad je u mirovini. Upravo se uvik ovoga boja. Priča mi je ukoliko se ne poštivaju pravila to se dogodi. Najprije se moraju prozračiti tankovi i izmiriti količina plina i količina kisika u njima. ... prikaži još!. Ukoliko se navedeno zanemari dogodi se tragedija. O chief-u najviše ovisi. Sućut obiteljima