Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u Francuskoj

Protesti u Parizu, Lyonu i Toulouseu nakon pobjede Macrona

Neredi u Francuskoj nakon Macronove pobjede
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
25.04.2022.
u 11:40

U noći Macronove pobjede, diljem Francuske nicali su oštri i nasilni prosvijedi.

Većina Europe i Francuske zadovoljna je ponovnom pobjedom Emanuela Macrona na izborima, no ipak postoji dio ljudi koji nisu zadovoljni s rezultatom izbora, oni su odlučili izaći na ulice i protestirati. Protest protiv pobijede Macrona održan je ubrzo nakon objave njegove pobijede nad Le Pen, kandidatkinjom krajnje desnice. Cijeli protest popraćen je na društvenim mrežama što nije ništa neobično za ovo novo doba, a uz to većina prosvjednika su bili mladi ljudi.

Na trgu Place de la République u Parizu policija je bila u punoj opremi sa štitovima i palicama kako bi smirila i razdvojila prosvjednike. Iako je najveći prosvjed bio u Parizu, on nije bio jedini. Prosvjedi su nicali i Toulouseu gdje su mještani palili kante za smeće u znak nezadovoljstva rezultata izbora. Osim u Parizu i Toulouseu, i u Lyonu prosvjednici su izašli u velikom broju marširajući kroz crveni dim koje su stvarale baklje bačene na policiju. Policija je koristila suzavac i uhitila na desetke prosvjednika diljem Francuske u noći pobjede.

Ovaj događaj je poseban i zbog toga što je Macronu uspjelo ono što nikome nije u posljednjih 20 godina. Emanuel Macron je prvi u 20 godina koji ponovno izabran za drugi mandat kao Francuski predsjednik. Dok su njegovi pristaše slavili, Le Pen je priznala poraz, ali i naglasila da se treba misliti na parlamentarne izbore koji slijede. 

Le Pen, osim što je pozvala na borbu za parlamentarne izbore, najavila da neće odustati od Francuske. Podsjetimo, ponovni Francuski predsjednik Emanuel Macron je pobijedio s uvjerljivom razlikom 58,8 posto, a Le Pen 41,2 posto glasova birača. Francuzi su također komentirali da iako je Macron za njih bahat i arogantan, ipak strah od krajnje desnice Marie Le Pen bio je veći. Francuzi ove izbore nazivaju još i odabirom između dva zla. 

Komentara 6

XA
xaron
19:36 25.04.2022.

To ti je demokracija. Biraš između dva zla, kako kaźe članak, ili između dva klauna, kako kaźe narod.

DE
Dezider
12:11 25.04.2022.

Čemu protesti ako većina odlučuje!?

MH
Max.hr
11:45 25.04.2022.

Veče zlo je pobijedilo.Biti će im ko u Šangajgaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije