Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravi apsurd

Nerad u bolnicama: 'Neki zaposlenici pred sezonu odlaze na bolovanje radi apartmana'

Ilustracija
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
11.10.2019.
u 07:52

Kad imamo najviše posla, najviše pacijenata i najviše zarađujemo značajan broj zaposlenika, čak uvijek jedni te isti, uvijek u to isto vrijeme idu na bolovanje, objašnjava dr. Marinko Rade

Ravnatelj rovinjske bolnice, dr. Marinko Rade, odlučio je matematičkim i statističkim metodama provjeriti jednu sasvim logičnu tvrdnju – više zarađujemo kada više radimo i imamo više zaposlenika. Ta sasvim jednostavna pretpostavka univerzalna je zapravo u svakom poslu, a tim više u javnim ustanovama poput bolnica. Neobičan, a vjerujemo u nas i premijeran potez ovog ravnatelja, međutim pokazao je tj. dokazao pravi apsurd – na prihod ove bolnice najveći utjecaj ima broj sunčanih sati i prosječna temperatura zraka!

- Logika je da što više radimo, što imamo više zaposlenika da je to veći prihod. Išao sam statističkom metodom korelacije verificirati da li je to tako i našao sam da postoji pozitivna veza između ukupnog broja medicinskih radnika i prihoda, nemedicinskih radnika i prihoda, ali su sve te veze vrlo slabe. Nije logično da su te veze slabe ako smatramo da je što više radnika to je više posla pa i prihoda pa sam onda napravio matematički model koji se standardno koristi u istraživanjima, multiplu linearnu regresiju. Ubacio sam cijeli niz varijabli među kojima i dvije apsurdne; prosječnu temperaturu zraka i prosječan broj sunčanih sati – objašnjava dr. Rade.

Ma kako se činile apsurdnima upravo su te dvije varijable pokazale jaku povezanost sa prihodima bolnice! Valja napomenuti da je ovaj liječnik te vremenske podatke koristio prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda i da je cijelu ovu računicu proveo na podacima od proteklih pet godina. I dobio je opet apsurdni rezultat: temperatura zraka i broj sunčanih sati u Rovinju imaju jedini utjecaj na prihode bolnice!

- Razlog tomu je da kad imamo najviše posla, najviše pacijenata i najviše zarađujemo značajan broj zaposlenika, čak uvijek jedni te isti, uvijek u to isto vrijeme idu na bolovanje. Znači kad imamo najviše posla imamo na raspolaganju najmanje ljudi. Oni koji rade tada rade nažalost duplo i za to nisu plaćeni. Neka su bolovanja sigurno opravdana, no evo imamo primjer jednog radnika bolnice Rovinj koji svako ljeto nestane početkom ljeta i vrati se krajem, a konstantno ga vide kako se kupa na plaži svaki dan i vi faktički ne možete ništa – govori nam dr. Rade koji je svoju nesvakidašnju računicu prezentirao na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu u Rovinju i potaknuo raspravu kroz koju se moglo čuti kako praktički svaka bolnica u zemlji ima ovakve primjere.

Osim, kako će reći dr. Rade nepoštenog odnosa prema kolegama, kroz raspravu je sasvim jasno da uprave bolnica, šefovi klinika, odjela nemaju nikakvu mogućnost sankcionirati ovakvo ponašanje kao niti nagraditi ljude koji tada “potegnu”. Ravnateljica pulske bolnice, dr. Irena Hrstić, iz vlastitog je iskustva potvrdila da i u bolnici kojom upravlja ima “sezonskih bolovanja”, da pojedini zaposlenici pred sezonu odlaze na bolovanje radi iznajmljivanja apartmana, rada u sezoni, drugih poslova itd.

VIDEO Prosvjed medicinskih sestara i tehničara:

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
08:17 11.10.2019.

Ključ svega je kadroviranje sposobnih, poštenih šefova, dati im ovlasti i uvažavati samo potpisane prijave "savjesnih"radnika protiv šefova. Ako su prijave točne nagraditi radnika i smijeniti šefa.Oni koji rade više moraju zaraditi više, socijalistički model solidarnosti sa ljenčinama treba zaboraviti.

LU
lupa
08:35 11.10.2019.

Pa sa istim problemom se susrecu i tvrtke u Slavoniji. Kod njih bolesti ne krenu u ljeto kada je turisticka sezona, vec u jesen kada su zetve. I onda se opet koplja lome na radnicima koji rade i trebaju bolovanje, njima ljecnik tada ne da jer se boji da ce privuci paznju kotrolora. To se meni desilo i itekako sam doktoru to zapamtila.

IN
inot
08:35 11.10.2019.

da samo u bolnicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije