Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Neprijatelja će zagrliti pa onda samo malo jače stisnuti

Josip Friščić
Tonči Zonjić
30.10.2009.
u 12:55

Ovih dana kontrola mu je izmaknula iz ruku. Lijepo je sve bio dogovorio s dr. Ivom Sanaderom – HSS će u koaliciju, a Podravka pod njegovu i Damirovu kontrolu.

Nadimak “Jozo Mafiozo” je davno skovao koprivnički kolumnist Željko Krušelj, dok Josip Friščić još nije bio šef HSS-a, nego “samo” koprivničko-križevački župan u koaliciji sa SDP-om. Ta je sintagma na dobroćudan način naglašavala veliku Friščićevu umješnost da sve drži pod kontrolom.

Njegova županijska skupština bila je vjerojatno jedina županijska skupština na svijetu u kojoj nitko nikada nije glasovao protiv njegova prijedloga. Slučajni namjernik na nekom od sastanaka ne bi nikako mogao zaključiti da je HDZ ondje u oporbi. Oni koji ga godinama poznaju, još i prije vremena kad je kao član koprivničkoga kriznog stožera bez ispaljena metka ispraznio veliku kasarnu JNA i na odlasku vojnika popio čašicu rakije s majorom, kažu kako je upravo to njegov moto – sve mora držati pod kontrolom.

Jednako tako kao što se u Podravki nije mogla kupiti “ni kila mrkve” a da to nije znao Damir, tako se u Koprivničko-križevačkoj županiji nije mogao sazvati ni roditeljski sastanak u područnoj školi u Malom Otoku, a da to nije odobrio Joža. Uostalom, on ne bi žalio truda da dođe na taj roditeljski sastanak ako je stvari trebalo držati pod kontrolom. Njegova noga – to je već opjevano – kročila je i u najmanji zaselak, onamo gdje su ljudi koji nešto trebaju, svugdje gdje su glasači.

Ovih dana kontrola mu je izmaknula iz ruku. Lijepo je sve bio dogovorio s dr. Ivom Sanaderom – HSS će u koaliciju, a Podravka pod njegovu i Damirovu kontrolu. Počeo je Joža drmati u višim sferama, nije ga se više pitalo o gradnji vatrogasnog doma u Gornjoj Rijeci ili vodovoda u Delovima, nego o malo važnijim stvarima. Državnima. Usput je zbrinuo dio stranačkog stada u koprivničkoj tvrtki, baš kao što je Damir namirio mnoga gladna usta i pripadajuće im džepove iz svoje stranačke kvote.

Sada bi se sve moglo srušiti. “Dečki” s kojima je Joža pio kavu i čavrljao o cijeni Podravkinih dionica leže u Remetincu ili su pod istragom, Damiru se klima fotelja, a i njega su počeli pitati zašto je iz opozicije toliko galamio o krađi Podravkinih milijuna i pozivao glavnoga državnog odvjetnika da “ode na Maltu” po Podravkine dionice, a onda zašutio nakon što je došao na vlast.

Zato se Joža u zadnje vrijeme čudno ponaša pa jedan dan Damiru savjetuje da sam podnese ostavku jer “što mu sve to treba”, a drugi ga dan brani i po cijenu raspada koalicije. Doduše, to možda samo tako izgleda neupućenima u strukturu molekula od kojih je građen politički karakter prvog haesesovca.

– Njegova je politika ovakva: Joža će zagrliti i prijatelja i neprijatelja. Kad dođe vrijeme, neprijatelja će samo malo jače stisnuti – objašnjava jedan njegov, kako voli reći – dobar poznanik.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:51 30.10.2009.

svaki veči političar ima u svom dvorištu kravu muzaru...brzo su on i podojili lijepu našu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije