Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završeno suđenje za fimi mediju

Ponizni Maček: Ne tražim milost, već pravednost

ratko maček
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
05.03.2014.
u 18:24

Nakon 130 sudskih rasprava, 196 ispitanih svjedoka te gotovo 48.000 stranica sudskog spisa, odluka sudskog vijeća bit će poznata idućeg utorka.

Rasprava je dovršena – kazala je danas Ivana Čalić, predsjednica vijeća zagrebačkog Županijskog suda, označivši kraj gotovo dvogodišnjeg suđenja u aferi Fimi media. Nakon 130 sudskih rasprava, 196 ispitanih svjedoka te gotovo 48.000 stranica sudskog spisa, odluka sudskog vijeća bit će poznata idućeg utorka.

Najveća korupcijska afera

Tada će u 10 sati vijeće sutkinje Čalić objaviti nepravomoćnu presudu optuženicima – Ivi Sanaderu, Mladenu Barišiću, Ratku Mačeku, Branki Pavošević, Nevenki Jurak, HDZ-u i Fimi mediji – u jednoj od najvećih korupcijskih afera koja je proteklih godina protresala Hrvatsku. A svojevrsnu analizu cijele te afere te uloge njihovih klijenata u njoj u svojim završnim govorima iznijeli su branitelji Barišića, Mačeka, N. Jurak i B. Pavošević te sami okrivljenici. Rajko Mlinarić, Barišićev odvjetnik, ustvrdio je da je njegov klijent, svjestan svoje uloge u cijeloj priči, iskreno priznao da je učinio to za što ga se tereti.

– Na priznanje se odlučio nakon što je suočen s ozbiljnim optužbama, ali i zato što je bio opterećen vlastitim osjećajem odgovornosti. Obrana Ive Sanadera u više je navrata isticala da je Barišić dao 20-ak iskaza te da su ti iskazi usklađeni s USKOK-om. To naprosto nije istina. Barišić je iznio detaljnu obranu kojom je inkriminirao i sebe, a Sanaderove tvrdnje da ne govori istinu te da se dogovarao s USKOK-om samo su posljedica Sanaderova nezadovoljstva sadržajem tih iskaza i predstavljaju kritiku načina na koji se Barišić branio. Istodobno te Sanaderove tvrdnje predstavljaju i nastavak Sanaderovih zahtjeva da se Barišić i dalje prema njemu pokorno i poslušno ponaša – kazao je Mlinarić.

Dodao je da je Barišić pokorno slušao Sanadera te je provodio njegove naloge jer ga je smatrao prijateljem. Da oni nisu nikakvi prijatelji, Barišić je, kaže Mlinarić, shvatio tek tijekom suđenja kada su se, kaže Mlinarić, iskristalizirale još neke stvari.

– Sanader je svjesno iskoristio Barišića kako bi postigao osobnu financijsku korist, ali i kako bi za HDZ izvukao financijsku korist – kazao je Mlinarić, zatraživši na koncu da sud Barišiću izrekne blažu kaznu od tri godine, koliko je za njega predložio USKOK.

Blaže kazne od predloženih zatražili su i odvjetnici Nevenke Jurak i Branke Pavošević. USKOK je za prvu tražio dvije godine zatvora, a za drugu godinu i pol dana zatvora, no njihovi odvjetnici Krešimir Vilajtović i Davor Cahun smatraju da bi sud posebno trebao voditi računa o činjenici da su one svojim priznanjima znatno pomogle rasvjetljavanju cijelog slučaja. Usto, Vilajtović je istaknuo i da je na osobnu inicijativu N. Jurak oko 13 milijuna kuna, koje se njoj i njezinoj tvrtki stavljaju na teret, od početka postupka na dispoziciji suda budući da su deponirani na računu suda.

Traži da ga oslobode

Što se tiče Ratka Mačeka, njegov odvjetnik Tihomir Rubeša zatražio je oslobađajuću presudu smatrajući da USKOK ničim nije dokazao da je Maček počinio to za što se tereti. Sam Maček pak kazao je kako već dvije godine ponizno sjedi u sudnici te je dodao:

– Ne tražim milost, već pravednost. Uvjeren sam da će ona prevladati, probiti se kroz ovu šumu interesa, politike i želja da netko plati za sve što nam se dogodilo prethodnih godina.

>> Sanader: Ni Staljin nije radio ovako kako je radio DORH

Komentara 24

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:24 05.03.2014.

Hej Covjece,..pa On je bio Premijer jedne zemlje, osoba broj 1 u svakom pogledu. Osoba kojoj je narod ukazao povjerenje i da tako kukavicki zabije noz u ledja tom istom narodu. Ljudi moji, to nije kriminal, to je izdaja!

VA
vadis
18:37 05.03.2014.

Sanader je lopov, i jedna ljudska sramota. Svu imovinu koju je ukrao treba konfiskirati. Ovi koji su s njim nisu cisti, i njih treba kazniti.

C0
cos 01
19:14 05.03.2014.

Ovo se može dogoditi samo u Hrvatskoj, dobro i u regiji.Predpostavimao da će ovi lopovi i odgovarati. Ali što su sve to vrijeme radili revizori, što su radili madzorni odbori. Što je radila porezna uprava. Što radi policija, tajne službee i DORH.Da li su cijelo to vrijeme bili plaćeni za svoj posao.Najveći problem ove države je u tome što nitko ne radi posao za koji je plaćen i u konačnici ne odgovara.Narućene revizije , sudska vještaćenja i inspekcijske službe, koje se uz put iživljavaju na malim ljudima, su glavno oružje lopovima u politici.Što je najgore ,pokušate li prijaviti neki kriminal, uskoro su vam svi za vratom.Umreženost je takova da im dečki sa Sicilije nisu do koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije