Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nepovratne potpore u Crncu istražuje policija

Dvije godine od afere s poticajima iz vremena državnog tajnika Srećka Selanca stigla i prva kaznena prijava
08. prosinca 2011. u 09:57 5 komentara 24 prikaza
'sis...290806..sisak...crnac.....poljoprivredni sajam snimio nikola ctuuk'
Foto: 'nikol cutuk'

Gotovo dvije godine od otkrivanja afere s dodjelom poticaja Ministarstva poljoprivrede korisnicima u Crncu, nedaleko od Siska, u iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna, a uz koji se povezivalo tadašnjeg državnog tajnika u ministarstvu Srećka Selanca, stigao je i djelomičan epilog.

Naime, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke podnijeli kaznenu prijavu protiv 54-godišnjeg Siščanina zbog osnovane sumnje da je pričinio štetu Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Iako policija nije objavila identitet, doznajemo da je riječ o Željku Selancu (54), rođaku Srećka Selanca. Njega policija sumnjiči da je kao vlasnik sisačkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva od početka studenog 2007. godine do početka srpnja 2008. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u obrascu za prijavu programa za mini pekarnice, doveo u zabludu službene osobe spomenutog ministarstva da s njim sklope ugovor o sufinanciranju provedbe projekta te mu je isplaćeno 330 tisuća kuna, a koje je iskoristio za osobne potrebe. U prijevodu, od ministarstva je tada dobio 330.000 kuna za gradnju mini pekarnice koju do danas nije izgradio.

Ime Željka Selanca bilo je na popisu desetak imena koji je krajem 2009. godine objavljen u medijima, a riječ je o prijateljima i bliskim i daljnjim rođacima Srećka Selanca koji su u tri godine od ministarstva, u kojem je njihov sumještanin i rođak radio, dobili 3,691.725 kuna nepovratnih sredstava za razne programe. Naime, Srećko je bio na čelu Povjerenstva za odabir projekata razvitka seoskog prostora, koje je, između ostalih, 2007. godine dalo 700.000 kuna nepovratnih sredstava njegovu ocu Milanu Selancu za pogon za proizvodnju marmelade. Na popisu dobitnika nepovratnih potpora je i nekoliko udruga iza kojih su stajali njegovi rođaci i drugi susjedi iz Crnca.

Iako je Srećko Selanac negirao bilo kakvo pogodovanje prijateljima i rodbini, činjenica da malo selo poput Crnca dobiva toliko potpora za razne projekte, a da su među njima njegov otac i supruga te brojni rođaci, stajala ga ja nekoliko mjeseci poslije i radnog mjesta, jer je u ožujku 2010. godine Srećko Selanac napustio Ministarstvo poljoprivrede gdje je morao podnijeti ostavku i trenutačno radi u Herbosu.

Doznajemo da je postupanje pokrenuto po zahtjevu ministarstva, čija je inspekcija provjeravala korisnike nepovratnih potpora u Crncu, a nakon njih i policija. U samom selu dodjela poticaja u to je vrijeme bila javna tajna

– Da, svi to znaju, ali nije on jedini. Praktički je svatko tada mogao dobiti poticaje za turizam ili za tako nešto kao što je pekarnica, uljara. Teško da normalan čovjek može to pojmiti, pogotovo ovo za turizam, s obzirom na to da smo smješteni u Industrijskoj zoni, tik do dimnjaka Termoelektrane i rafinerije, kazuje nam jedan mještanin Crnca, koji dodaje da je dio projekata od tih poticaja ipak i napravljen.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • VRBINA:

    Ma, ovakvih slučajeva je na pretek i zapravo je čudo da je Hrvatska na dnu, a ne ispod dna. Koliko je njih dobilo poticaje za tisuće hektara a ni brazdu nisu zaorali, no važno da su lovu strpali u džep. ... prikaži još! Eto vam vaše županice Lovrić koja je preuzela HDZ-ove metode i sada tuče HDZ s lakoćom. Probo i Đapić, međutim, taj neki Novak nema težinu kako si je umislio, trgovao je uludo s Đapićem pa će sada u Sisku gubiti. Neka spor oko preuzimanja INE od strane MOL-a rješavaju oni koji su za to plaćeni, ali je evidentno da je INA bila džavi dužna ko Grčka, baš su je krali i krali Rvatine, a sada pod vodtstvom MOL-a dobit od 6 milijardi i 700 milijuna kuna. Tako je bilo i u moj tvrtki dok je nisu preuzeli stranci od hrvatskih lopova.

  • amarko24:

    Ma neka je dao svima u seli i oko sela, trebao je i više, možda je oca i suprugu trebao izostaviti iz svojih poslovnih planova. To je samo jedan od primjera kako pomoći bližnjemu svomu. Kad dođu crveni na vlasti ... prikaži još! biti će toga još i više.

  • MrSr:

    iz teksta: \"... jer je u ožujku 2010. godine Srećko Selanac napustio Ministarstvo poljoprivrede gdje je morao podnijeti ostavku i trenutačno radi u Herbosu.\" Jadan on,sad ne \"radi\" vise za placu od 15 000kn,nego za 8000 kn. Kako mi ga ... prikaži još!a je zao... Ma odvratno smo drustvo,pa da ima imalo pravde prvo bi se njega istrazilo do temelja, a ne mu odmah davati novo radno mjesto (mozda i izmisljeno neko,tko to zna....) Tko ce zaposlit ljude iz Segestice? Željezare? Nakon sto su dobili otkaze,a nista nisu UKRALI niti PRONEVJERILI. Bitno da se ovakvima nade radno mjesto. Jedva cekam da zapjevam ovu i da ne citam o ovakvima: Bože čuvaj Hrvatsku,odo ja u Njemačku