Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Nepotrebno se paničarilo? Objavljene brojke zaraženih povratnika iz Hrvatske

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-CROATIA-TRAVELERS-TESTING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
02.09.2020.
u 08:48

Iako Koruška nije cijela Austrija, rezultati testiranja u toj pokrajini jasno pokazuju da se Austrijanci ipak nisu masovno inficirali koronom u Hrvatskoj, kako se u jednom trenutku moglo zaključiti iz izjava austrijskih vlasti. No, Hrvatska je i dalje na crvenoj listi Austrije

Zbog odluke austrijske vlasti da cijelu Hrvatsku stavi na crvenu listu, prije desetak dana svjedočilo se kolonama na austrijskim granicama dugim i do 15 kilometara. Naime, pretprošlu nedjelju u ponoć istjecao je rok kada se u Austriju moglo ući bez obaveznog odlaska u dvotjednu karantenu pa su tisuće austrijskih turista pohitale kući kako bi to izbjegle. Austrijski ministar Sebastian Kurz svoju je odluku tada obrazlagao "golemim priljevom virusa iz Hrvatske" koji se mora zaustaviti. No, nove epidemiološke brojke iz austrijske pokrajine Koruške koje je objavio Index, sugeriraju da razloga za paničarenje nije bilo.

Mediji su pisali da u Austriju dolazi "virus u autu", misleći pritom na povratnike s ljetovanja. Treba naglasiti da je većina austrijskih turista boravila u Istri, na Kvarneru i Krku, na područjima koja imaju niske brojke zaraženih, za razliku od Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, koje je Njemačka proglasila rizičnim područjima, ali ne i cijelu Hrvatsku.

Koruška je zbog svega toga uvela obavezno testiranje za povratnike iz Hrvatske i s Baleara, a rezultati testiranja pokazuju da austrijski turisti iz Hrvatske nisu masovno dolazili zaraženi koronavirusom. 

Koruške vlasti jučer su objavile da su testirana 1032 povratnika iz Hrvatske u proteklih tjedan dana i da ih je na koronavirus pozitivno tek troje. To je oko 0,3 posto, što je iznimno nizak postotak zaraženih. Iako Koruška nije cijela Austrija, jasno je da se Austrijanci ipak nisu masovno inficirali koronom u Hrvatskoj kako se u jednom trenutku moglo zaključiti iz izjava austrijskih vlasti. No, Hrvatska je i dalje na crvenoj listi Austrije.

>> VIDEO Kako će izgledati prvi dan škole i vrtića za učenike, učitelje, roditelje...

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar AligatorX
AligatorX
09:46 02.09.2020.

Ma u pravu su Austrijanci kao i Slovenci i na to ih treba podsjetiti na zimu kada krene sezona skijanja. Što manje prelazaka granice prema njima da se izbjegne zaraza.

DU
Deleted user
09:03 02.09.2020.

Nepotrebno se paničari već pola godine skupa s blogerima ovog portala. A sad se okreće ploča na B stranu.

ID
ivo.dzinic
10:37 02.09.2020.

Na zimu kad krene skijaska sezona za sve koji odluce ici na njihova skijalista uvesti samoizolaciju u trajanju od dva mjeseca pa da vidimo tko ce otici na skijanje kod njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije