Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska pred raspadom

Neovisnost Katalonije zatražilo je 1,8 milijuna ljudi u Barceloni

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.09.2014.
u 17:00

Hrvatska nema stav o referendumima, već slijedi stajalište Bruxellesa prema kojem je to unutarnje pitanje svake države

Zagovornici nezavisne Škotske zaostaju četiri posto za onima koji žele ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazuje najnovija anketa kuće YouGov, šest dana uoči referenduma. Prethodna anketa, provedena prije samo nekoliko dana, bila je prevagnula na stranu škotskih nacionalista sa 51 prema 49 posto. Banke Lloyds i RBS najavile su premještanje sjedišta iz Edinburgha u London u slučaju odcjepljenja. Škotski premijer Alex Salmond tvrdi kako je to orkestrirano iz Londona.

Situaciju emotivno prate u Kataloniji, regiji na sjeveroistoku Španjolske, gdje su stotine tisuća građana (organizatori kažu 1,8 milijuna) izašle na ulice Barcelone noseći nacionalne simbole, među kojima su istaknute i škotske zastave. S nacionalnog dana Katalonije poručili su da neće odustati od referenduma o odcjepljenju od Španjolske najavljenog za 9.studenog. Madrid ističe kako je taj referendum u suprotnosti s ustavom i da će rezultat biti nevaljani. Katalonska desnica i ljevica ujedinjene su oko zahtjeva za nezavisnošću i imaju većinu u regionalnom parlamentu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy i predsjednik Katalonije Artur Mas imaju potpuno različita stajališta, a nakon posljednjeg sastanka situacija je ostala nepromijenjena. Europska unija ne podržava odcjepljenje Škotske i Katalonije bojeći se vala sličnih zahtjeva diljem Europe. Baski na sjeveru Španjolske i Flamanci na sjeveru Belgije mogli bi biti sljedeći. “To je unutarnje pitanje svake države”, službeni je odgovor iz Bruxellesa. Hrvatska nema stav o najavljenim referendumima, već slijedi stajalište Bruxellesa. Ministarstvo vanjskih poslova u petak nije odgovorilo na upit Večernjeg lista.

>>Inovativni Škot smislio kako natjerati građane da glasuju za samostalnost

>>Katalonija – združenim snagama do neovisnosti

Komentara 16

Avatar Prosenjak
Prosenjak
17:58 13.09.2014.

Kad je doktor Franjo Tuđman 1968. godine u svojoj knjizi "Velike ideje i mali narodi" kirurški precizno predvidio sve ovo što se sad događa onda su mu se smijali. 46 godina poslije, mi koji smo shvatili koliki je to gigant političke misli smijemo se vama. Vjerovatno vam se i on smije iz Raja. Ne možete potirati nacionalne identitete. To je nemoguće i pomirite se s tim. Nacionalizam je jedina ideologija koja može dovesti do potpunog mira i prestanka ratova, jer kad svaki narod bude imao svoju nacionalnu državu i kad bude točno znao gdje su granice te države više neće biti motiva za ratovanje. A o tome tko je koliko dosljedan demokratskim standardima, nacionalisti ili ovi drugi, to se vidi po tome tko se boji referenduma i refefendumskog izjašnjavanja što je vrh demokracije, koja je po definiciji vladavina naroda a ne političkih elita koje nam na silu žele uvaljivati svoje fiks ideje i zabraniti nam da budemo Hrvati, Srbi, Katalonci, Škoti, Baski, Flamanci...

NV
novo vriijeme
17:45 13.09.2014.

Madrid je uništio ekonomiju, princ i princeza su u zatvoru zbog korupcije, normalno da Katalonci koji najviše zarađuju od turizma i poljoprivrede žele samostalnost i svoju kasu.

UN
unbekant
17:44 13.09.2014.

"Hrvatska nema stav o referendumima,vec slijedi stajaliste Bruxellesa",pa koja smo mi onda rupa na svirali u tom Bruxellesu,niko i nista........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije