Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Neovisna istraga pokazala: Anglikanska Crkva nije zaštitila djecu od seksualnih predatora

Izvještaj detaljno opisuje slučaj Petera Balla, bivšeg biskupa Gloucestera, koji se 2015. godine izjasnio krivim. Ball je govorio žrtvama da su razna poniženja, poput prisiljavanja žrtava da se mole goli, masturbiraju i bičuju se, dio učenja sv. Franje te će omogućiti izravniji put prema bližem odnosu s Bogom
06. listopada 2020. u 17:17 0 komentara 345 prikaza
Foto: Pixabay

Anglikanska Crkva desetljećima ne uspijeva zaštititi djecu od seksualnih predatora u svojim redovima te joj je češće bila važnija zaštita vlastite reputacije nego zaštita mladih, rezultati su istrage objavljeni u utorak.

Anglikanska se Crkva ispričala zbog zlostavljanja te je poručila da će izvući pouke iz istrage.

Pope Francis during of a weekly general audience in Vatican Čistka u Vatikanu Papa Franjo iz zbora izbacio više kardinala nego što ih je izbačeno u prošla dva stoljeća

Od 1940-ih do 2018. je 390 pripadnika klera Anglikanske Crkve ili osoba na poziciji moći u Anglikanskoj Crkvi osuđeno zbog zlostavljanja djece, navela je Neovisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece, koju je pokrenula britanska vlada 2014.

"Tijekom više desetljeća Anglikanska Crkva nije uspjela zaštiti djecu i mlade od seksualnih zlostavljača, već je promicala kulturu u kojoj su se počinitelji sakrivali, a žrtve su se suočavale s barijerama koje mnogi nisu mogli nadvladati", rekao je profesor Alexis Jay, voditelj istrage.

"Ako se žele napraviti prave i dugoročne promjene, ključno je da Crkva poboljša način odgovora na optužbe žrtava i preživjelih te da pruža duže vrijeme prikladnu podršku žrtvama", dodala je.

Primarna briga mnogih pripadnika visokog klera bilo je čuvanje reputacije Anglikanske Crkve te često optužbe nisu prijavljivane nadležnim organima, dok je opstruirana policijska istraga, zbog čega su neki zlostavljači izbjegli ruku pravde, navodi se u izvješću.

"Izvješće je teško čitati. Iako isprike nikada neće izbrisati učinke zlostavljanja na žrtve i preživjele, danas želimo izraziti da se sramimo događaja zbog kojih su naše isprike nužne", rekao je u ime Anglikanske Crkve Jonathan Gibbs, biskup Huddersfielda. "Cijela Crkva mora izvući pouke iz ove istrage", rekao je Gibbs.

zlostavljanje Optužnica protiv 40-godišnjaka Užas kod Koprivnice: Spolno zlostavljao dijete na parkiralištu osnovne škole

Preporuka: Anglikanska Crkva treba početi pružati pomoć žrtvama seksualnog nasilja

U izvješću se preporučuje da Anglikanska Crkva u Engleskoj i Walesu počne financirati i pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja. Izvještaj detaljno opisuje slučaj Petera Balla, bivšeg biskupa Gloucestera, koji se 2015. godine izjasnio krivim.

Ball je govorio žrtvama da su razna poniženja, poput prisiljavanja žrtava da se mole goli, masturbiraju i bičuju se, dio učenja sv. Franje te će omogućiti izravniji put prema bližem odnosu s Bogom. Jedna od Ballovih žrtava, Neil Todd, oduzela si je život u 38. godini, 1992., ali ništa nije učinjeno.

George Carey, tadašnji Kanterberijski nadbiskup, podržao je Balla koji je koristio svoje veze s prijestolonasljednikom princom Charlesom, kako bi utjecao na istragu, navodi se u izvješću. Carey je kasnije izrazio žaljenje zbog tog slučaja.

Charles je u pismu Neovisnoj istrazi izrazio "duboko osobno žaljenje što je bio jedan od mnogih, duže vrijeme, obmanutih o pravoj naravi aktivnosti gospodina Balla".

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.