Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovačka 'narodna milicija'

Neonacisti strogo kontroliraju vlakove

Neonacisti
Foto: YT/Screenshot
21.08.2016.
u 12:35

Nakon napada na djevojku u vlaku kažu – štitimo sve pristojne ljude od parazita

Neonacisti već četiri mjeseca patroliraju u vlakovima kroz Slovačku kako bi građane branili od “kriminalaca”. Povod im je, kažu, bio napad na mladu Slovakinju u lokalnom vlaku početkom travnja. Ovih je dana veliki hit na društvenim mrežama propagandni video koji pokazuje kako u vlaku radi samoorganizirana “narodna zaštita” – u jednoj sekvenci mladić iz vlaka izbacuje mladog Roma jer nema voznu kartu, slijedi scena u kojoj mladići jednoj majci pomažu da u vlak unese dječje kolica.

Radi se o ljudima okupljenim u ekstremno desnu, neonacističku Narodnu stranku – Naša Slovačka (LSNS), a njihov najgorljiviji član je Milan Mazurek (22), zastupnik u parlamentu. Mazurek holokaust doživljava kao “bajku”, tvrdi da se “o Hitleru pišu i govore samo laži”, a za muslimane ima samo najgore riječi. Taj isti Mazurek član je slovačkog parlamentarnog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine.

Glavni neprijatelji za sada su im Romi budući da Slovačka gotovo i nije primila izbjeglice iz lanjskoga migrantskoga vala.

“Štitimo sve pristojne ljude u Slovačkoj, a borimo se protiv asocijalnih, agresivnih i primitivnih cigana. Parazita”, prenosi njemački Der Spiegel poruke slovačkih neonacista koji patroliraju vlakovima.

Vlada u Bratislavi dugo je žmirila na uspostavljanje paralelne strukture, a sada najavljuje obračun sa samoproglašenom “narodnom milicijom”. Ministrica pravosuđa Lucia Zitnanska najavila je u srijedu paket zakona kojima bi se suzbio ekstremizam i neonacizam. Prva mjera im je zabrana patrola u vlakovima.

– Nismo impresionirani najavama vlade. Od jeseni planiramo povećati svoj nadzor u vlakovima – najavljuje Milan Uhrik, mladi slovački neonacist.

>> Njemački vicekancelar pokazao srednji prst pripadnicima krajnje desnice

Komentara 68

DA
Darko22
13:04 21.08.2016.

""Neonacisti""...znači poštuju zakone, štite sugrađane i hvataju kriminalce...da, evo jadni Slovaci ne znaju što će od muke s njima...da je barem nama takvih "neonacista".

SH
Shiny5
13:09 21.08.2016.

svaka čast

DU
Deleted user
13:05 21.08.2016.

A gdje je policija da radi svoj posao umjesto ovih ljuidi? Nema policije sakrili se u stanice ponekad izađu da demonstriraju moć na bakicama kojema treba kuću zaplijeniti poradi duga od pola kune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije