Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužno, šibice...

FOTO Neobična imena mjesta u Hrvatskoj: Od Gačica do Grudnjaka je 200 km

Tužno: Matija Mihalina na ruci je tetovirao crkvu, gorice i naziv svog sela
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/8
12.11.2023.
u 11:22

Imamo sela Ljut, Ljuta, Ljutići, Žedno, Žabica, kod Zaprešića su Šibice, kod Otočca Škare i Švica...

Tužno je naseljeno mjesto u sastavu općine Vidovec u Varaždinskoj županiji. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj nalazilo se u sastavu stare općine Varaždin. Na popisu stanovništva 2011. Tužno je imalo 1015 stanovnika i 252 obiteljska kućanstva... To su svi podaci koji se o selu neobičnog imena mogu naći na Wikipediji. Pridodan je još ažurirani podatak da je prema posljednjem popisu iz 2021. broj stanovnika pao na 910. Da se za njegovo Tužno više čuje i zna, pobrinuo se Matija Mihalina, koji je lokalpatriotizam podignuo na višu razinu – na ruci si je tetovirao ime sela i glavne seoske vedute!

– Ta moja ljubav prema Tužnom traje već dugo. Shvatio sam da malo tko zna za Tužno pa sam odlučio nešto poduzeti. Kad bih spomenuo Tužno, mislili su da sam tužan... I tako sam počeo uređivati stranicu o Tužnom na Facebooku, a kako sam sve više i više toga objavljivao, ljubav je rasla. Gle, čovjek nikad ne zna gdje će završiti, nikad ne znaš kamo će te život odvesti. Živio sam pet godina u Međimurju, ali Tužno nisam zaboravio. Da bi ljubav postala neraskidiva, odlučio sam se na tetovaže. One su trajna uspomena. Gdje god da budem, Tužno je moj dom. Ovo na mojoj ruci je putujuća razglednica. Gdje bum ja, bu i Tužno. Svima ću moći pokazati odakle sam – objašnjava nam motive Matija, koji je nastupao i u RTL-ovu showu "Večera za 5".

Kuće za odmor

Tumači nam motive na tetovaži. U najvećem krugu je crkva sv. Antuna Padovanskog, iznad nje je poklonac podignut u spomen na posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Tu je i med.

VIDEO Matija Mihalina na ruci je tetovirao crkvu, gorice i naziv svog sela

– Tužno nije toliko poznato po pčelarstvu, barem ne još, ali posljednjih godina sve više ljudi bavi se proizvodnjom meda. Imamo prvu kušaonicu, a jedan dečko vratio se iz Njemačke gdje je puno naučio o medu pa sad nešto gradi. Tetovirao sam si i vinovu lozu, po kojoj je Tužno možda i najpoznatije. Općina Vidovec, u kojoj se naše selo nalazi, poznata je po zelju, a mi po vinovoj lozi. Nemamo zelja, vinogradarski smo kraj – objašnjava. A otkud rode na tetovaži?

– Nema ih koliko ih je nekad bilo, ali ostale su neke u mojoj ulici. Nek' onda, rekao sam, i one budu na ruci – kaže. Bolje roda na ruci nego... Ima još puno toga zanimljivog u Tužnom, ali teško je sve strpati na ruku – dodaje Matija, koji si je za cilj zacrtao promociju svojega sela.

VEZANI ČLANCI:

– Razvijamo se turistički. Otvara se iduće godine kušaonica vina. Imamo kuće za odmor kojih prije nije bilo. Bili su tu ovo ljeto stranci koji se nisu dali doma koliko im je lijepo bilo. Prošle godine četiri mjeseca u Tužnom su se odmarali Englezi, ni njima se nije dalo doma. Nijemci su kupili jednu kuću za odmor. Ni oni se ne daju doma. Raj samo za turiste. Odavde se vidi Slovenija, Varaždin i Međimurje... – nabraja Matija, koji smatra da bi svi prema svojim mogućnostima trebali promovirati kraj iz kojeg dolaze i ne bi se ga se smjeli sramiti.

Kajgana u Slavoniji

Otkud ime Tužno, nije do kraja razjašnjeno. Postoji legenda o tome da su Turci u 16. stoljeću opljačkali taj kraj i poubijali mještane pa se i potok zacrvenio od krvi. No Tužno se prvi put spominje u 14. stoljeću, prije dolaska Osmanlija. Hrvatska je bogata toponimima s neobičnim imenima. U sastavu grada Ludbrega, također u Varaždinskoj županiji, nalazi se selo Apatija, s oko 250 žitelja u devedesetak kuća. U Slavoniji, na primjer, postoji selo Kajgana, a u Dalmaciji Krvavica, priobalno naselje koje administrativno pripada općini Baška Voda.

Foto: Matea Grgin

U sklopu Nacionalnog parka Kornati nalazi se otočić Babina Guzica, a Babin Kuk na poluotoku Lapadu poznat je po luksuznim hotelima. Donje Cjepidlake naselje su u sastavu općine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Postoje i Gornje. Tko zna koliko je smijeha i podignutih obrva izazvalo kada bi mještani sela u Varaždinskoj županiji rekli da žive u – Gačicama. A njih ima oko 400.

U Virovitičko-podravskoj županiji naselje Grudnjak u sastavu je općine Zdenci, s dvadesetak mještana. Od Gačica do Grudnjaka ima nekih 200-tinjak kilometara, možda i više, ovisi kojim se putem ide. Kod Orebića je naselje Nakovanj, kod Desinića Nebojse, a kod Višnjana postoji selo Bačva. Jagma je naselje u sastavu grada Lipika, sa svega četrdesetak stanovnika. Imamo sela Ljut, Ljuta, Ljutići, Žedno, Žabica, kod Zaprešića su Šibice, kod Otočca Škare i Švica... Petnaest kilometara od Vodica nalazi se Čista Mala, a u Velikom Grđevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Dražica.

Komentara 6

CA
cavecanem
15:32 12.11.2023.

Hudi Bitek, bez konkurencije.

BI
Biouskoli91
13:24 12.11.2023.

Blizu Bačve je i Ženodraga.

PU
paul-umpe
13:04 12.11.2023.

pican i podpican u Istri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije