Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži dom

Neo je srcem, dušom i pameću hrvatski ovčar, stalno bi nešto radio

Foto: Privatni album
1/7
06.08.2017.
u 12:00

Neo ima samo dvije mane - voli ganjati automobile i još nije naučio pristojno se voziti u njemu, što naravno, nije njegova krivnja. Pa ne mislite valjda da vam nismo ostavili ništa za raditi, kažu u zagrebačkoj udruzi Futura

Zagrebačka udruga za zaštitu životinja Futura traži dom hrvatskom ovčaru, nazvali su ga Neo. Koliko ga vole i koliko je poseban najbolje će sami reći. Evo kako su ga opisali:

- Naš osjećajni pametnjaković i dalje traži dom. Srcem, dušom i pameću je pravi hrvatski ovčar. To znači da obožava ljude, da stalno želi biti uz svoje ljudsko stado, da stalno očekuje da se nešto radi, uči, igra. Jadan, živi u boksu i donedavno je to za njega bila strašna frustracija. Prolili smo suza zbog njega. A onda smo promijenili pristup. Sada je Neo u boksu iz kojeg vidi sva zbivanja. Kad mu dosadi, ide u drugi boks i tako u krug. Slaže se sa psima pa ima privilegij da ide u šetnju sa svima. To znači da kad god neka grupa pasa odlazi na pašnjake, Neo je uvijek s njima. Pokazuje svoju ovčarsku karakteristiku, pa ako se netko izdvoji iz čopora, bio to pas ili čovjek, vraća ga nazad na hrpu - pišu tako volonteri o Neu, s kojim je jako zabavno jer voli rješavati zagonetke. Naravno, kad ju riješi, sretno će pokazati bezbroj puta da to zna, poput slagača Rubikove kocke. Zaista ima izvanredno pamćenje, kažu.

- Neo ima samo dvije mane - voli ganjati automobile i još nije naučio pristojno se voziti u njemu, što naravno, nije njegova krivnja. Pa ne mislite valjda da vam nismo ostavili ništa za raditi? Idealan dom za njega je u Zagrebu ili bližoj okolici zbog blizine kluba KOSSP-a Zagreb, gdje ga se može voditi na treninge agilityja. Sigurni smo da bi postizao odlične rezultate. Oni manje ambiciozni trebali bi imati kuću sa savršeno ograđenim dvorištem, dalje od većih prometnica - pišu i nastavljaju u istom tonu - pohvalnom, uz jedno - ali.

- A što s ljudima? Sad vam je već jasno da trebate znati prepoznati fizičke i mentalne potrebe hrvatskog ovčara i biti ih spremni zadovoljiti. To znači da i sami morate biti fizički i mentalno aktivni. Hrvatski ovčar ne može živjeti sam, on treba imati poticaj i posvećenost čovjeka više od većine drugih pasmina. U protivnom, popit će vam krv na slamku poput nekog hakera kojeg zatvorite u sobu s olovkom i papirom. I trebate imati malo romantičniju predodžbu o ovoj pasmini za kojom su poludjeli Japanci, pa ih dolaze kupovati u Hrvatsku kako bi pobjeđivali na natjecanjima u agilityju u Japanu i diljem Azije - objašnjavaju iz udruge Futura.

A za koga i za što Neo nije, i na to pitanje imaju odgovore.

- Za mrtva puhala i lijenčine, za čuvanje ovaca na neograđenim pašnjacima, za držanje u nesigurno ograđenim dvorištima, za one koji nas stalno zovu da su već imali hrvatske ovčare koji su im pobjegli, za one koji zaborave isključiti mobitel nakon poziva, pa dogovaraju sa ženom da ga odmah vozi u Bosnu nakon što udruženje ode, za one koji ga ne bi pustili u kuću, za one koji bi ga držali na lancu ili u boksu, za one koji bi ga pustili da šeta sam, za one koji nemaju ključ na dvorišnim vratima, za one koji zaborave zatvoriti vrata, za one koji nikada nemaju vremena, za one koji imaju susjede alergične na lajanje, za one koji ne znaju što će s njim kad odu na godišnji odmor ili u bolnicu, za prevrtljivce, za one bez strpljenja - piše u popisu odgovora.

I na kraju, kažu:

- Neo je pas za one koji stalno pričaju o svom psu koji je najljepši, najpametniji i to stalno žele dokazivati. Ako ste se našli u ovome što smo napisali, Neo je pravi izbor za vas, pa nas nazovite na 091/53-83-974 da dogovorimo upoznavanje.

.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije