Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNI PROSVJED

Nemojte u Hong Kongu ponoviti Tianmen

Protest u Kini
Foto: Gregor Fischer/DPA/PIXSELL
1/10
20.08.2019.
u 19:20

Ulice Hong Konga preplavilo je oko 1,7 milijuna ljudi, četvrtina stanovništva grada

Nakon gotovo četiri mjeseca od njihova početka, prosvjedi u Hong Kongu dobili su potpuno novu dimenziju i svojevrstan novi početak. Tijekom nedjelje na ulice ove enklave, na mirne prosvjede izašlo je oko 1,7 milijuna ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik Hong Konga, potpuno paralizirajući cijeli grad.

Za razliku od proteklih tjedana kada su prosvjedi bili obilježeni policijskim nasiljem, pendrecima, suzavcem i krvlju, ovaj put prosvjedi su protekli potpuno mirno, gotovo bez ijednog incidenta. Prilično je izvjesno kako je uprava Hong Konga, vidjevši kolika je masa ljudi izašla na ulice, izdala zapovijed snagama sigurnosti da ni u kojem slučaju ne upotrebljavaju silu. Jer samo iskra je u tome trenutku bila dovoljna da zapali sukobe koji bi ozbiljno ugrozili stabilnost Hong Konga, pa možda čak i same Kine.

Peking je prije nekoliko dana optužio prosvjednike kako su potpuno jednaki teroristima, te kako s njima treba oštro postupati, u skladu sa zakonom. No, iako je Kina na granice Hong Konga dovela vojne postrojbe, nitko se nije usudio intervenirati pokazujući kako masovnost ima učinka. Istovremeno, jača i politički pritisak na Kinu da riješi zahtjeve prosvjednika i osigura više demokracije. Kako je poručio američki predsjednik Trump, nada se da će se stvari riješiti mirno, upozorava da se ne rješava silom kao na Tianmenu jer bi se tako “ugrozio trgovinski sporazum sa zapadom”. 

Protest u Kini
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije