Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2015. u 08:20

Navika je veo koji nas čini nesvjesnima prema onome što se događa, što smo etiketirali i prestali shvaćati

Vijest o prevrtanju plovila s migrantima u Sredozemlju – je li današnja ili jučerašnja? Već se navikavamo na pogibije izbjeglica. Nađeno je više desetaka ugušenih migranata u kamionu. Više desetaka ugušenih migranata otkriveno je u utrobi plovila. Svakodnevne vijesti o mrtvim osobama, koje iz nemogućih situacija u kojima su živjele žele za sebe i prije svega za svoju djecu pronaći malo bolji život, mnoge ostavljaju ravnodušnima, zapravo navikavamo se na takve informacije.

Tri su osnovna odgovora na migrantski val: „Vratimo ih odakle su došli", „Europa ne čini ništa" i „Treba im pomoći". No, ni jedna od tih uzrečica ne biva provedena, već ih se ponavlja, kao što se iz dana u dan ponavljaju tragedije na koje se navikavamo. Navikavamo se na tragedije i na odgovore na njih. A, navika je veo koji nas čini nesvjesnima prema onome što se događa, što smo etiketirali i prestali shvaćati. Prema starim Grcima i Rimljanima, navika je običaj u življenju. Bilo je loših i dobrih navika. Sveti Toma Akvinski navici je dao negativnu konotaciju. Hegel je navici davao pozitivnu vrijednost, dok su Schellingovi učenici kazali da će čovjek koji ne odbaci običaje i kao odrasla osoba odijevati kratke dječje hlačice.

Vratimo se sv. Tomi Akvinskome koji je naviku smatrao vrstom inercije, neotvaranje prema novomu. Upravo otvaranje prema novomu znači promjenu navika. Nije ni čudo što su najveći protivnici novoga (ne želimo muslimanske izbjeglice, kaže slovački premijer Robert Fico) u bivšim komunistički državama (Slovačka, Mađarska, Poljska...) u kojima se živjelo u strahu od svega novoga. Na potrebu prihvaćanja imigranata poziva Vatikan, a papa Franjo čak kaže kako je „ratni čin odbaciti izbjeglicu". Sada je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala kako je pitanje migracija veće od grčke krize ili stabilnosti eura. Možda će to utjecati i na izmjenu držanja prema izbjeglicama i možda se ipak nećemo naviknuti na njihov svakodnevni pokolj. To, a ne uzrečice, pomoći će u njihovu spašavanju.

>> U kamionu umrla 71 osoba, među njima četvero djece. U Mađarskoj uhićen vozač

>> Zemlja podijeljena u pet dijelova, poginulo 250 tisuća, raseljeno 10 milijuna stanovnika

Komentara 10

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
23:11 30.08.2015.

Svileni, dobro Vas plaćaju za ovakvu jeftinu propagandu. Zašto HRM peca po Sredozemlju? Hoćete zamijeniti Europljane vahabijama? U redu! Ali dosta tog pecanja. Pošaljite vrodove u luke i punite ih krvnicima. Ali, masoneriji ne odgovara red nego anarhija.

Avatar istovari
istovari
20:33 30.08.2015.

"Nemojmo se naviknuti na mrtve izbjeglice".....život je masovna pojava.Ni smrt tu nije izuzetak. C'est la vie!

MA
macoje
10:33 30.08.2015.

za ukrajince ukidanja vize, za sirijce i ostale zica hitlerovska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije