Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni sektor

Nemogućnost kolektivnog pregovaranja je protuustavna

02.02.2016., Zagreb - U Saboru zbog nedostatka kvoruma nije odrzana prva sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu Zakona o uskrati uvecanja placa po osnovi ostvarenih godina radnog st
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.02.2016.
u 00:03

Zaposleni u javnim službama imaju ugovore o radu, oni nisu državni službenici, dakle moraju imati pravo na pregovore, pa i o plaćama

Izjava ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić da nam neće trebati kolektivni ugovori ukinu li se dodaci na plaću Zakonom o plaćama zazvonila je na uzbunu ne samo među sindikatima i radnicima. I stručnjaci za radno pravo upozoravaju da bi zakon koji onemogućuje kolektivno pregovaranje o plaćama bio protuustavan i protivan nizu međunarodnih dokumenata koje je Hrvatska potpisala.

Početno nesnalaženje?

– Ne mogu se Zakonom o plaćama uređivati područja za koje je Ustavom i zakonima propisano kolektivno pregovaranje – poručuje Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva. Mladen Novosel, čelnik SSSH, pita se je li riječ samo o početnom nesnalaženju ministrice ili o namjeri Vlade da dokine slobodu kolektivnog pregovaranja dodavši da to “ne možemo znati jer socijalni dijalog nije uspostavljen”. Siniša Kuhar iz državnoslužbeničkog sindikata ističe da bi ukidanje kolektivnog pregovaranja bio korak dalje, nakon što je bivša vlada prvo neka prava ispregovarala, a potom ih zakonom poništavala.

Članak 57. Ustava RH kaže da se pravo zaposlenih i članova njihovih obitelji na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje uređuje zakonom i kolektivnim ugovorom, a ne samo zakonom, podsjećaju sindikati.

Ministrica Šikić pak objašnjava da nije mislila reći da će se doslovce ukinuti kolektivno pregovaranje. Sindikati će moći pregovarati o puno područja – osim o plaći.

– Zakonom o plaćama odredit ćemo koeficijent za svako od 390 tisuća radnih mjesta, kako bi plaće za isti posao u lokalnoj ili državnoj službi bile izjednačene i kako se ne bi, kao sada, pojavljivale razne naknade od 4, 8 i 10% ili 6%. KU bi, znači, inkorporirali u zakon, koji ćemo donijeti uz konzultacije sa sindikatima, koje kreću, vjerujem, za 2-3 tjedna – govori N. Šikić. Dodaje kako će se plaće uređivati po fazama pa će sada prvo razgovarati sa sindikatima javnih službi. A sindikatima ostaje, kaže, široki dijapazon tema za pregovaranje – od uvjeta otkaza, nepravilnog postupanja, božićnica i regresa ako ima novca, nadalje. No, stručnjaci upozoravaju da su upravo plaće i materijalna prava bit kolektivnog pregovaranja.

Instituti već postoje

– O plaći se mora pregovarati jer zaposleni u javnim službama imaju ugovore o radu, oni nisu državni službenici, dakle moraju imati pravo na pregovore i ono se ne može ograničiti samo na božićnicu i slično – govori Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, upozoravajući da bi onemogućavanje kolektivnog pregovaranja bilo protuustavno te protivno međunarodnim konvencijama i Europskoj socijalnoj povelji. Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta upozorava da država već ima institute za toliko potrebnu transparentnu politiku plaća, kroz postojeće zakone o plaćama u državnim i javnim službama i uredbe o koeficijentima, a uvijek postoji i mogućnost stručnog otkazivanja KU-a.

– Vlada treba donijeti političku odluku kojom će urediti plaće u državnom i javnom sektoru te javnom gospodarstvu, a ne teret svojih mjera prebacivati na leđa radnika i uništavati fragilne kolektivne odnose – kaže Gotovac.

>> Plaće činovnicima u dva dijela – fiksnom i varijabilnom

>> 'Ministrica Šikić ne razumije problematiku resora na čijem se čelu nalazi, nek se suzdrži od izjava'

Komentara 8

Avatar emilsalis
emilsalis
07:52 22.02.2016.

Prevelika birokratija skoro 400.000 neproduktivnih naspram 1.6 miliona zaposlenih.Birokracija se treba na ispod 80.000 svesti

DO
doktorica
08:29 22.02.2016.

neka idu u realni sektor,a ne da su pobjegli od tamo i uhljebili se u administraciji.U kapitalizmu nema šta se hoće nego šta gazda odredi.

Avatar comparator
comparator
07:52 22.02.2016.

Plaće treba vezati uz prosjek u realnom sektoru i koeficijent ne smije biti veći od 0,85 prema stručnim spremama ,a dodaci bi trebali biti izbačeni. Dodatke na plaće upristojiti i također nebi smijeli prelaziti prosjek realnog sektora .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije