Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema zastare za preplaćene kamate za CHF kredite, klijenti dobivaju povrat

Županijski sudovi u Zagrebu i Osijeku dosudili su 11.000 i 1550 CHF preplaćenih kamata u korist potrošača zbog ništetnosti kamata
09. lipnja 2018. u 16:16 0 komentara 2729 prikaza
Švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Županijski sudovi u Osijeku i Zagrebu donijeli su u posljednjih mjesec dana dvije presude o povratu preplaćenih kamata korisnicima kredita u švicarskim francima. Osječki je sud pravomoćno presudio da bivši Hypo, odnosno Addiko banka, mora isplatiti tužitelju Vladi Podbrežničkom 11.009,86 švicarskih franaka preplaćenih kamata u kunskoj protuvrijednosti, uvećano za zatezne kamate.

švicarci Udruga Franak: 'Imamo prvo priznanje bankarske službenice o prijevari sa švicarcima!'

Jednaku presudu donio je i Županijski sud u Zagrebu, i to nakon što je u prvom stupnju Općinski sud odlučio na štetu dužnika iako je sutkinja ustvrdila da je promjena kamatne stope kod kredita ništetna. U toj presudi stoji da sutkinja ne može izračunati preplaćene kamate pa zato niti naložiti banci da ih isplati. Postupak u Zagrebu vodila je odvjetnica Nicole Kwiatkowski. Prema izračunu u presudi Županijskog suda u Zagrebu dužnik će ipak dobiti 1550 švicarskih franaka preplaćenih kamata u kunskoj protuvrijednosti te pripadajuće zatezne kamate.

Zanimljivo je da je u obje presude iznos obeštećenja iskazan u francima, uz napomenu da se isplaćuje u kunama po tečaju na dan isplate preplaćenog iznosa.

Goran Aleksić i Denis Smajo Goran Aleksić: 'Ako Sud presudi u korist dužnika, banke će morati vratiti 10 mlrd kn'

O presudama je izvijestila Udruga Franak, iz koje poručuju da trenutačno postoji 15-ak pravomoćnih presuda kojima se potvrđuje da banke moraju vratiti razliku između povećane i početne kamatne stope jer je promjenjiva kamatna stopa bila ugovorena na nepošten način pa povećanja kamata jednostranim odlukama banaka ne vrijede. U tim presudama nije priznata zastara iako pitanje zastare još uvijek nije riješeno na Vrhovnom sudu, koji je najavio skoro donošenje pravorijeka.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Švicarci
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Odluka Suda EU Tužba Unicredita protiv RH zbog švicarca nije utemeljena
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.