Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u realnost - U austrijskim i talijanskim skijalištima završio tzv. hrvatski tjedan

Nema više top-političara, u Badu sada vladaju drugi Hrvati

skijanje
Zdravko Cesar
10.01.2010.
u 19:30

Ono što se nije ponijelo sa sobom, kupuje se ovdje, a i cijene se ne razlikuju previše. No u 18 sati ovdje se sve zatvara i život se seli u apartmane.

Usprkos globalnoj recesiji, Hrvati su i ove godine odlučili ne prekidati skijašku tradiciju. A to znači da više od stotinjak tisuća građana iz svih krajeva zemlje, na sveopći užas carinika na Bregani i Maclju, krene preko granice (i to svi u pravilu u subotu) ponajviše u Austriju, ali i Italiju i Sloveniju kako bi u obiteljskom okruženju proveli tjedan dana na skijanju.

“Izgurali” i Nijemce
Već desetljećima jedno od tradicionalnih odredišta je i mali Bad Kleinkircheim, udaljen oko 250 kilometara od Zagreba, u kojem je službeni jezik kojim se govori u prvom tjednu nove godine – hrvatski.

– Cijelo mjesto ima ukupno oko šest tisuća kreveta – kaže Stefan Heinish, direktor Turističke zajednice i prvi čovjek turizma u Bad Kleinkircheimu. Od toga su Hrvati zauzeli polovicu. Svaki drugi krevet je hrvatski, a sveukupno tri tisuće Hrvata je “izguralo“ domaćine, čak i tradicionalne Talijane i Nijemce s prvog mjesta u tome ludom hrvatskom tjednu. Snijega nije bilo previše, no skijaše iz Hrvatske to nije smetalo. Ono što se nije ponijelo sa sobom kupuje se ovdje, a i cijene se ne razlikuju previše. No, u 18 sati se ovdje sve zatvara i život se seli u apartmane. Nema popusta u radnom vremenu ni za Hrvate.

Zagrepčanin Ilija Topić, vlasnik kompjutorske tvrtke, sa suprugom Kristijanom i dvoje djece, jedan je od onih koji su smještaj pronašli u jednom od najboljih hotela u Bad Kleinkircheimu.

– Nismo mi za to krivi – smije se Ilija i dodaje: Nažalost, zbog posla nismo stigli ništa rezervirati ranije pa smo uzeli posljednju sobu koja se nudila u turističkoj agenciji. A, Austriju inače volimo jer se ovdje može obiteljski provesti onako – “s noge na nogu“ kako to nama odgovara.

Obnavljanje tradicije
Jedan od Hrvata koji je ovdje gotovo starosjedilac je Saša Švarcer, skijaški učitelj koji je radio gotovo po cijeloj Europi, no posljednjih godina je vezan uz Bad.

– Naša su djeca jako talentirana, no nemaju onaj strogi odnos prema skijanju kakav imaju Austrijanci – objašnjava profesorski razlike u mentalitetu svojih učenika.

Zanimljivo je da su nam ovdje rekli kako je prije nekoliko godina ovdje bilo dosta bivših ili sadašnjih top-političara. Danas više ne dolaze ovdje. Sada su tu neki drugi Hrvati koji obnavljaju tradiciju “okupiranja“ Bad Kleinkircheima.

Komentara 3

LO
loza
20:14 10.01.2010.

\"Usprkos globalnoj recesiji, Hrvati su i ove godine odlučili ne prekidati skijašku tradiciju. A to znači da više od stotinjak tisuća građana...\". Ja cijeli život imam 2 iz matematike pa lagano izračunam da je ovo 5% stanovništva. Nasuprot milijun slovenca (%50) koji svake godine \"napadaju\" Hrvatsku. Tako da bi se tih stotisuća moglo gledati iz tog kontektsa a ne iz konteksta hrvati i usprkos recesiji imaju za skijanje. E sad imao sam i logiku i ako 5% od nečeg radi nešto, to je ipak premalo da bi se donio zaključak da se odnosi u ovom slučaju na cijeli narod. Kad će na skijanju završiti 20% stanovništva onda pričajte da Hrvati skijaju.

OB
-obrisani-
07:15 12.01.2010.

Kriminalci skijaju a posteni prezivljavaju. Ah ljepote u zimske dane.

Avatar kos
kos
18:06 12.01.2010.

MA KAKVA RECESIJA,,SVI ONI NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN POSLUJU((((siva ekonomija ili crna)))))SVI TI KOJI SKIJAJU,, ZANIMLJIVO BI BILO KAD BI I NJIH USKOK MALO PROPITAO!!!!AKO VEĆ POSTOJI PRAVNA DRŽAVA,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije