Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki trend

Nema više Top Gun heroja, piloti pucaju iz malih soba

Avion
AFP/Pixsell
03.08.2012.
u 12:00

Ako im neprijatelj i pogodi letjelicu i ona se sruši, ovi piloti na kraju radnog dana isključe svoj laptop i odlaze svojim kućama odmarati se

Ako mislite da američki vojni piloti i danas, poput Tom Cruisea u filmu Top Gun, s vjetrom u kosi voze snažne motocikle, a potom sjedaju u letjelice i hrabro odlaze u napad na talibane koji ih čekaju sa stingerima, varate se. Američko ratno zrakoplovstvo danas ima više pilota u bazama Nevade, New Yorka i nekoliko drugih američkih država, odakle daljinskim vezama upravljaju bespilotnim letjelicama, nego stvarnih heroja zrakoplovaca koji fizički lete brzim avionima prkoseći protuzračnoj obrani i navođenim raketama.

Kao videoigrica

– Sasvim je jasno da je budućnost zrakoplovstva u bespilotnim letjelicama, a već sada imamo više pilota “predatora” nego pilota lovaca ili bombardera – otkrio je prije nekoliko dana američki general Norton Schwartz, donedavni načelnik stožera ratnog zrakoplovstva SAD-a. Prema procjenama, u ovom trenutku oko 1300 pilota kvalificirano je za upravljanje trima vrstama bespilotnih letjelica koje već godinama ne nose na sebi samo kamere već i navođene projektile. Većina njih nekadašnji su piloti zrakoplova F-16 koji su letjeli nad Irakom, a danas, umjesto u kokpitu lovca bombardera, “šihte” odrađuju u klimatiziranim prostorijama s joystickom i nekoliko ekrana ispred sebe, kao da ne ratuju u stvarnom svijetu, već igraju igrice na PlaySationu.

– Nedostaje mi ulazak u avion, samo letenje, osjećaj G-sile na tijelu, no nema ni govora da u našem sadašnjem poslu nema uzbuđenja. Kada spazimo cilj, kada ga raketiramo, tijelom kola adrenalin potpuno na isti način kako je kolao dok smo izvodili borbene misije na terenu, a neprijatelj na nas ispaljivao protuzračne rakete, rekao je LA Timesu pukovnik Greg Semmel opisujući svoje novo radno mjesto u bazi Hancock Filed u Syracusi nedaleko od New Yorka.

Američko ratno zrakoplovstvo planira dodatno povećati broj pilota bespilotnih letjelica pa će ih do svibnja 2014. godine biti oko 2400. Na taj će način predatori moći neprestano kružiti nad Afganistanom, slijećući samo radi dopune streljivom i pogonskim gorivom, a važan faktor je i činjenica da pri uporabi bespilotnih letjelica ratno zrakoplovstvo nema ljudskih gubitaka.

– I kada bespilotna letjelica padne, kada bude pogođena na terenu, njezin se pilot nakon završetka svoje smjene diže sa stolice, sprema torbu i odlazi kući, svojoj obitelji na večeru – kaže general Schwartz. Ujedno, letjelica bez posade kojom se upravlja ima manja ograničenja od letjelice kojom upravlja čovjek u kokpitu.

Jeftinije i sigurnije

– Nove bespilotne letjelice imaju obrnuto V-krilo i mogu raditi manevre koje je nemoguće izvesti s ljudskom posadom. Piloti bi se jednostavno onesvijestili ili bi bili na rubu nesreće. Tehnologija je u ovom slučaju izdržljivija od čovjeka – kaže hrvatski vojni analitičar Zoran Grgić.

Uz samu sigurnost pilota, Pentagon je odluku o većem prelasku na bespilotne letjelice donio i zbog troška izgradnje sustava. Najsuvremeniji predator danas stoji oko 40 milijuna dolara po komadu, što je ipak samo djelić troška za novi F35 lovac koji će se, nakon što uđe u konačnu uporabu, američkoj vojsci prodavati za oko 200 mil. dolara po komadu.

– Bez obzira na cijenu i sigurnost pri korištenju bespilotnih letjelica, stvarni lovci nikada neće potpuno nestati. Još uvijek će oni dominirati nebom iako će ih biti manje od letjelica kojima se upravlja sa zemlje – kaže Grgić.

Komentara 13

ZE
.zeitgeist.
13:10 03.08.2012.

Imaju novac i tehnologiju, ali nemaju časti i srca.

Avatar lady_chantal
lady_chantal
13:20 03.08.2012.

Ni vojnici-pješadija isto nije potrebna, samo proizvedete terminatore.

ZE
zeljkonl1
12:54 03.08.2012.

Sve je to lepo ali kad neko drugi preuzme komande i ovi predatori postanu oruzije neprijatelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije