Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema više stajanja u Hrvatskoj. Migrante će na vlak ukrcati u Makedoniji te prevoziti do Austrije

Orepić je kazao da će 20 hrvatskih policajaca pomoći da se u pitanju izbjeglica krene "u boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put".
09. veljače 2016. u 11:39 97 komentara 11461 prikaza
Orepić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Grupa hrvatskih graničnih policajaca danas je, nakon dogovora policija zemalja na izbjegličkoj ruti o slanju ispomoći, poslana u Makedoniju, a ispred sjedišta MUP-a ispratili su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ravnatelj policije Vlado Dominić. – Ovo je trenutak u kojem stavljamo točku na dosadašnju aktivnost po pitanju angažmana naših ljudi na granici Makedonije i procesu profilacije na toj granici u kojoj će sudjelovati sve zemlje koje su uključene u ovaj problem – kazao je Orepić novinarima.

Objasnio je da će hrvatski policajci zajedno s kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije raditi profilaciju migranata i "otkloniti čitav niz problema što se javljao prilikom obavljanja tog posla".  Ispred MUP-a u misiju je krenulo 15 policajaca, a u Makedoniji je već petero hrvatskih policijskih stručnjaka za granicu. Orepić je kazao da će 20 hrvatskih policajaca, s pet vozila i potrebnom tehnikom, pomoći da se u pitanju izbjeglica krene "u boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put".

Migranti će se prevoziti od Makedonije do granice s Austrijom

U profilaciji izbjeglica i nadzoru prolaza granica hrvatski će policajci svoj rad usklađivati s kolegama iz drugih zemalja pa u Hrvatskoj više neće biti potrebno registrirati migrante jer će to biti obavljeno u Makedoniji. – Sva tehnička pitanja dogovorit će ravnatelji policije, podijelit ćemo troškove i skupa raditi na terenu – rekao je Orepić. Ravnatelj policije objasnio je kako je na zadnjem sastanku ravnatelja policije u Skoplju dogovoreno da će se migranti zajedničkim snagama prevoziti od Makedonije do granice s Austrijom. Dodao je da, kada jednom uđu u vlak u Makedoniji, više neće s njega silaziti sve do Austrije.

– Liječničku pomoć migrantima još dogovaramo, u tom slučaju će morati sići s vlaka, medicinski će se zbrinuti, tako da će nastaviti svoj put prema zapadu sljedećim vlakom, odnosno kad za putovanje budu sposobni – rekao je glavni ravnatelj Dominić i dodao kako će se vlakovi zaustavljati kad bude potrebe da se promijene lokomotive ili policijski službenici, stoji na stranicama MUP-a. 

Vlade se još trebaju dogovoriti oko troškova i medicinske pomoći, a Hrvatska će, prema Dominićevim riječima, dostavljati i dio hrane kako izbjeglice nakon ukrcaja na vlak u Makedoniji više ne bi morale silaziti. Izuzetak bi bile bolesne osobe koje bi s vlaka silazile zbog pružanja liječničke pomoći, a nakon oporavka nastavile bi put.  Na pitanje što će biti s onima koje zatraže azil u Hrvatskoj, Dominić je rekao da izbjeglice i dalje žele u Austriju i Njemačku, ali da će svi tražitelji azila biti pušteni u Hrvatsku.  

>>Kurz: Makedonija ne može sama u izbjegličkoj krizi, problem Grčka

>>Balkanska ruta prepolovila broj tražitelja azila u Hrvatskoj

Brodski prihvatno-tranzitni centar za izbjeglice neće se zatvoriti

Najava ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića o novom režimu tranzita izbjeglica kroz Hrvatsku, koji podrazumijeva samo prolaženje bez zaustavljanja, za sobom je odmah povukla i pitanje sudbine zimskoga prihvatno-tranzitnog centra u Slavonskom Brodu.

Za sada u MUP-u o tome još uvijek ništa službeno ne govore, ali opcija da bi se brodski kamp iz tranzitnog mogao pretvoriti u prihvatni trenutačno se ne čini izglednom. Naime, migranti koje slovenska policija vraća s granice i dalje se smještaju u prihvatilišta u zagrebačkom Porinu te Ježevu. Ni jedan nije vraćen u Slavonski Brod. Pa ipak, iz policije negiraju priče o zatvaranju kampa.

– Brodski će kamp i dalje raditi sukladno potrebama. Prilagodit ćemo se novim okolnostima i situaciji – kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Ona, međutim, nije precizirala znači li to da će brodski tranzitni centar u budućnosti ipak postati prihvatni ili će biti samo mjesto gdje će se eventualno vlak zaustavljati u slučaju potrebe pružanja liječničke pomoći.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • KaNiDora:

    Izvrsno - pozdravljam !

  • Deleted user:

    Jasno, morali smo se riješiti druga milicionera "Salejmalejkum" Ostojića da se to provede, kakvo iznenađenje.

  • Deleted user:

    Čisto sumnjam da će Njemačka, koja se ovdje ni ne spominje, pristati da izbjeglice traže azil samo kod njih a ne i u zemljama kroz koje prolaze. Austrija će svoju kvotu od 38 tisuća izbjeglica za ovu godinu ispuniti već ... prikaži još! do maja, i šta onda?