Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO UGOVOR HRVATSKE I BiH O IZVRŠAVANJU PRESUDA

Nema više skrivanja u BiH, bjegunci idu ravno u zatvor

Autori: Ivanka Toma, Dejan Jazvić
01.05.2009.
u 19:19

Hrvatska i BiH uskoro bi trebale potpisati ugovor o izvršavanju pravomoćnih presuda kojim bi se doskočilo masovnoj pojavi da osobe s dvojnim državljanstvom osudu u jednoj zemlji izigraju bijegom u drugu.

Prema procjeni Ministarstva pravde BiH, u Hrvatskoj se sklonilo najmanje 14 osoba koje su pravomoćno osuđene u BiH. Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović navodi da je ta brojka i veća, no napominje da se još uvijek utvrđuje popis osuđenika iz jedne i druge zemlje koji su pobjegli od izvršenja kazne.

Osuđeni na ćelije, a žive slobodni

Neprovediv ugovor
Naime, i sada postoji ugovor o izvršenju kazne, no on je u praksi neprovediv jer se pored pravomoćne presude traži i pristanak osuđenika da u drugoj zemlji odsluži kaznu. Prema izmijenjenom ugovoru, ta bi se odredba izbrisala. Provedba ugovora bit će značajna za obje zemlje, kaže ministar Šimonović i navodi da će se njime doskočiti ljudima kao što je riječki kirurg dr. Ognjen Šimić, koji se od osude na zatvorsku kaznu zbog korupcije spasio bijegom u Sarajevo.

– Kada se potpiše ugovor, neće biti razloga da Šimić ne izdržava zatvorsku kaznu, ako ona bude pravomoćna, u nekom zatvoru u BiH – kaže Šimonović. Ministar navodi i da se ugovor ipak neće primjenjivati na sva kaznena djela, nego prvenstveno na djela iz domene korupcije i organiziranog kriminala.

Neće se odnositi na kaznena djela ratnih zločina, odnosno na djela kod kojih postoji vojna komponenta, kao ni na financijska kaznena djela. Ministar Šimonović kaže da će daljnji korak u suradnji u kaznenopravnim stvarima na prostoru bivše Jugoslavije uslijediti nakon promjene Ustava.

Odredba o izručenju
– Hrvatska mora mijenjati Ustav zbog primjene europskog uhidbenog naloga, odnosno omogućiti izručenje svojih državljana unutar zemalja EU – kaže Šimonović i navodi da će se u Ustav ugraditi odredba da Hrvatska svoje državljane može, osim članicama EU, izručiti i drugim zemljama s kojima je o tome sklopila bilateralni sporazum.


Ante Jelavić
Foto:  Zvonimir Ćorić

Plan je da se takvi sporazumi o međusobnom izručenju sklope sa zemljama regije, prvenstveno BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Izručenje bi se također odnosilo samo na kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

Prema podacima od prije pola godine, u Federaciji BiH raspisano je više od 20 međunarodnih tjeralica za osobama koje imaju dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske i za koje se zna ili se sumnja da se nalaze u Hrvatskoj. Tome broju treba dodati i veći broj tjeralica raspisanih u Republici Srpskoj.

Na popisu su političari, poduzetnici, ubojice, osumnjičeni za ratni zločin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije