Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nema straha za male dioničare’

07. srpnja 2008. u 19:48 4 prikaza
burzica-txt.jpg
Foto: import

Vlada još nije dobila nikakvu ponudu OMV-a o kojoj se u kuloarima šuška. Izvor iz Banskih dvora, međutim, kaže da “nema problema s tim da i OMV i Lukoil daju svoje ponude”. No, ujedno podsjeća na članak 4. iz postojećeg ugovora s MOL-om koji govori o zamjeni ili prodaji dionica – strateškom ulagatelju.

Ako je i točno da se Vladin strah od neprijateljskog preuzimanja odnosi na OMV i Lukoil, Banski dvori to u svakom slučaju ne žele otvoreno reći.

Donekle je znakovita samo jedna izjava sugovornika iz Vlade koji kaže otprilike ovako: pokažite mi jednu europsku kompaniju koja se dobro razvija koja ima dva strateška partnera. Da su OMV i Lukoil svojedobno bili najbolji ponuđači, danas bi oni bili u poziciji u kojoj je MOL.

Mali dioničari našli su se najviše pogođeni neočekivanim priznanjem premijera o pregovorima s MOL-om i izostankom dodatnih informacija. No, jučer je iz Banskih dvora poručeno kako “nema mjesta strahovanjima malih dioničara”.

Vlada će prema Zakonu o privatizaciji Ine do ulaska u EU zadržati najmanje 25 posto plus jednu dionicu te naftne kompanije. Ako dođe do prodaje ili zamjene dionica s MOL-om, ta će kompanije steći udio koji je obvezuje na javnu ponudu. Mali dioničari bit će u tom slučaju u poziciji da mogu odabrati – hoće li zadržati dionice ili ih prodati ako misle da im je to najbolja opcija.

U Banskim dvorima uvjereni su da bi zamjena dionica osigurala da Ina ostane na oku državi. Prodaja dionica državi bi pak donijela novac, ali i manje utjecaja kroz dionički ugovor od onog koji je zanima. (D. K.)

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade