Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Dragovan

Nema nikakve panike, ne mijenjamo zato Zakon o izboru predsjednika RH

Igor Dragovan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2014.
u 13:58

Ipak, prijedlog izmjena sadržava i odluku o glasovanju dijaspore isključivo u konzularnim predstavništvima, što značajno snižava broj mjesta na kojima dijaspora može glasovati

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan objasnio je da njegova stranka u proceduru šalje prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika RH svega nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora zbog usklađivanja sa Ustavom i nekim drugim zakonima. Upravo bi novinari trebali biti najsretniji tom odlukom, tvrdi on, jer jedino ovaj zakon ima pravilo o izbornoj šutnji do 24 sata navečer, a ne do zatvaranja birališta, pa je riječ o tehničkom usklađivanju.

Ipak, prijedlog izmjena sadržava i odluku o glasovanju dijaspore isključivo u konzularnim predstavništvima, što značajno snižava broj mjesta na kojima dijaspora može glasovati.

- Mi smo neke stvari dogovorili i postavili u Ustavu i u tom smislu idemo u te promjene, bit će rasprava u parlamentu i sukladno toj raspravi ćemo glasovati o zakonu – kaže Dragovan. Valja podsjetiti da je Ustav mijenjan 2010. godine, a da se ovo usklađivanje radi koji mjesec prije predsjedničkih izbora.

- Nema nikakve panike, duboko sam uvjeren da predsjednik Josipović ima veliku prednost i da će je pokazati na izborima. Za razliku od njegovih protukandidata predsjednik Josipović iza sebe ima nešto što je napravio, ima program, vjerodostojnost, podršku birača, a kod drugih kandidata to nismo vidjeli, a nadamo se da ćemo vidjeti. Prema tome, tu ne postoji apsolutno nikakav strah – odgovorio je Dragovan na pitanje imaju li ove iznenadne izmjene ikakve veze sa strahom od velike podrške Hercegovini kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović.

Prijedlog zaključka za glasovanje o izvješću premijera o stanju nacije sadržavalo je dvije točke – da se podržava izvješće te da se podržavaju mjere koje je premijer iznio u tom izvješću. Mnoge je zastupnike to zbunilo, jer, tvrde, nisu u izvješću čuli nikakve mjere Vlade.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan tvrdi da je isti zaključak predložen i prošle godine kada je premijer, zanimljivo, točno na isti datum podnosio svoje prvo izvješće.

- Standardni zaključak, a vi ste sigurno pozorno pratili predsjednika Vlade i on je iznio jedan dio mjera i najavio ono što će se raditi, ne samo što je bilo prošle godine, nego što će se raditi do kraja ove godine. Jedna od vrlo važnih stvati je najava izmjena stopa poreza na dohodak koji će velikom dijelu hrvatskih građana donijeti više novaca u novčanik – objašnjava Dragovan, a na komentar da je premijer govorio i o monetizaciji autocesta, čega nije bilo u Planu 21, odgovara kako je jasan stav Kluba SDP-a.

- Mi neke stvari moramo napraviti, mi ne možemo živjeti na dug, mi jednostavno moramo rješavati probleme koliko god oni bolni bili – tvrdi Dragovan.

Protiv Vladinih mjera i izvješća premijera glasovali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, Hrvatskih laburista, Slavko Linić te Branko Vukšić, a sudržani su bili HDZ-ov Ilija Filipović, Jakša Baloević koji je u Sabor ušao na listi don Ivana Grubišića, ali su se naknadno razišli, Damir Kajin, Jadranka Kosor te Mirela Holy.

Holy se, kaže, teško bilo sjetiti mjera koje je premijer predložio.

- To su mjere izmjene poreznih zakona, dohodak, kojim bi se trebalo poboljšati situacija srednjem sloju, ali dalje od toga vam se baš i ne mogu sjetiti koje su od toga konkretne mjere. Mislim da je najvažnija zadaća ove Vlade da doista napravi nešto po pitanju reforme javne uprave jer bez toga Hrvatska nema apsolutno nikakvu šansu i ti su instrumenti potpuno u rukama Vlade – kazala je Holy, a na pitanje je li ovaj suzdražni glas bio i poruka premijeru da ne može bezuvjetno računati na njezin glas, kaže da je.

- I moja potpora proračunu ovisit će o tome koje će biti financijske mjere za sljedeću godinu i da li će se u tome vidjeti doista spremnost da se ide u važne reforme – objašnjava Holy te dodaje da je ona, kada je odlazila iz SDP-a, rekla da će podržavati sve prijedloge koji su u skladu s Planom 21, jer je na tome i Vlada dobila svoj mandat, to smatra i svojom obvezom prema građanima i pa se tako i danas ponaša u Saboru.

>> SDP predložio izmjene zakona o izboru predsjednika, podržali povratak Merzel u Sabor

Komentara 5

NE
neutron
14:18 26.09.2014.

Izborna šutnja uopće je jedna velika glupost, to u današnjem svijetu jednostavno nije moguće održati, a i koja korist od toga?! A sam zakon se mjenja pred izbore uvijek iz jasnih razloga... valjda ne treba nikome slovkati zbog kojih :D

MS
mare_split
19:54 26.09.2014.

Idemmo li to k diktaturi?... čak ratu? Opasan je svartko tko izgubi 'tlo pod nogama,! 'Pantovčak' je odavno potonuo! Hrvati, nemamo izbora, samo Kolindu, sve drugo bioti će put do uisitnu velikih nevolja! Pamet u glavu!

HA
happyshack92
16:39 26.09.2014.

nevjerojatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije