Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za mekši grad

Nema mira uoči Pridea: Na Rivi pletene zastavice u bojama duge

Riva, split, gay pride
Foto: Spletkarenje
1/6
Autori: mp, SaD/VLM
03.06.2012.
u 13:14

Postavili smo zastavice na onom mjestu na kojem gradska vlast ne želi vidjeti Povorku ponosa i protuustavno brani građanima pravo na javno okupljanje, poručuju iz udruge Spletkarenje

Klupe na splitskoj Rivi u prijepodnevnim satima bile su ukrašene pletenim zastavicama u duginim bojama, simbolom LGBT zajednice.

- Potaknuti aktualnim događanjima vezanima uz Povorku ponosa u Splitu i stavom gradske vlasti prema različitostima uopće, odlučili smo ostaviti svoj trag na jedinstveni način. Ispleli smo pletivo u duginim bojama, simbolu LGBT zajednice, i vezali ih na klupe u središnjem dijelu Rive, upravo na onom mjestu na kojem gradska vlast ne želi vidjeti Povorku ponosa i protuustavno brani građanima pravo na javno okupljanje, istaknuli su iz udruge Spletkarenje, inicijatora ovog "gradskog ukrašavanja".

Ujedno su poručili kako su u inicijativi iskoristili svoj hobby – pletenje - kako bi poslali poruku u kojoj žele tolerantniji, topliji i mekši Split, poput pletiva.

Iz udruge se nadaju kako se na Rivi neće dogoditi nikakav nasilni čin, te poručuju kako postavljene zastavice nisu trajne niti oštećuju klupe na koje su postavljene. Ističu i kako su zastavice ispletene s ljubavlju i predstavljaju simbol dobrodošlice svakome tko dođe na Rivu.

Traže istragu protiv Građanske inicijative Split

A, ponovno su se oglasili i organizatori Split Pridea, udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Tvrde da je poziv građanima da fizički pokušaju spriječiti mirno javno okupljanje LGBT osoba, kojeg je uputio Građanski stožer za obranu rive, kazneno djelo. Kažu kako Stožer čini kazneno djelo povrede prava na okupljanje i javni prosvjed te kazneno djelo počinjenja poticanja na počinjenje kaznenog djela, a koja predstavljaju zloičin iz mržnje prema LGBT osobama.

Čelnici udruga Kontra, Iskorak i Domine pozivaju Državno odvjetništvo da pokrene kazneni postupak i spriječe izvršenje djela. Dodaju kako Građanska inicijativa Split odnosno Građanski stožer za obranu rive već duže vrijeme šire neistinite informacije i obmane, i koristeći se čak slikama žrtve jednog strašnog zločina stvaraju negativnu atmosferu u Splitu kojom se potiče na diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

Ključne riječi

Komentara 192

AB
abram
20:25 04.06.2012.

....neka paradiraju u zatvorenim prostorima, da ih mi normalni ne moramo gledati....

OB
-obrisani-
13:31 03.06.2012.

Može li mi netko objasniti kako su oni došli na svijet?!

OB
-obrisani-
09:32 04.06.2012.

hoče li se i Sanader pridružiti gay povorci on rado šeće rivom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije