Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema bogate Hrvatske bez bogatog hrvatskog seljaka

Bez promjena u hrvatskoj politici prema poljoprivredi i ruralnom razvoju nećemo dobro iskoristiti sredstva iz EU fondova koja su namijenjena za ruralni i regionalni razvoj"
18. travnja 2015. u 10:41 15 komentara 708 prikaza
Orah
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/2

"Postoji puno uzroka lošeg stanja u poljoprivredi; od nedostatka sustavne strategije i ciljeva, neplanskog, nesustavnog i pogrešnog raspolaganja nacionalnim resursima do političkih struktura koje nisu radile u javnom interesu, klijentelizma, korupcije, zlouporaba te pogrešne i vrlo štetne politike poticaja. Predviđeni način raspodjele financijskih sredstava iz EU fondova usmjeren na direktne potpore ne ulijeva nadu da ćemo ih pametno iskoristiti", smatra zastupnik u Europskom parlamentu i zastupnik ORaH-a Davor Škrlec koji je sudjelovao je u radu prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta koji se održao od 16. do 18. travnja u Belom Manastiru.

Udruženje Cooperatives Europe okuplja i predstavlja 160 tisuća zadruga iz cijele Europe. Impresivan je podatak da europske zadruge zapošljavaju 5,4 milijuna ljudi, imaju 123 milijuna članova. Udruženje Cooperatives Europe je aktivan član grupe za društvenu ekonomiju pri Europskom parlamentu i neosporna je činjenica da zadrugarstvo ima ogroman potencijal za razvoj i jačanje europske ekonomije.  

„Na regionalnoj razini, u skladu s prirodnim obilježjima, potencijalom resursa i tradicijom, ORaH zastupa osnivanje tzv. 'zadružnih inkubatora' čija je svrha postavljanje i pokretanje proizvođačke djelatnosti u skladu s interesom proizvođača na određenom području. Cilj koji se jačanjem zadrugarstva, poljoprivrednim i poljoprivredno-energetskim zadrugama želi postići jest fokusiranost na realnu ekonomiju koja zadovoljava potrebe i težnje ljudi, a ne financijskog tržišta. To je drugačija, otporna i inovativna ekonomija u kojoj različiti poslovni modeli mogu biti uspješni. Zadržati mlade ljude u ruralnom prostoru, omogućiti im kvalitetan život i posao treba biti nacionalni prioritet Hrvatske, a u drugoj fazi vratiti u ruralni prostor sve one koji su ga zbog loše politike morali napustiti, smatra zastupnik Škrlec. 

Ruralni razvoj ima ogroman potencijal i upravo to treba biti strateški projekt hrvatske države jer savjesno postupanje i mudra ulaganja mogu pružiti relativno brze i snažne gospodarske, socijalne i ukupne strukturne učinke i dugoročnu stabilnost društva.

„Bez promjena u hrvatskoj politici prema poljoprivredi i ruralnom razvoju nećemo dobro iskoristiti sredstva iz EU fondova koja su namijenjena za ruralni i regionalni razvoj. U svojoj poljoprivrednoj politici ORaH se zalaže između ostalog za nekoliko važnih mjera koje se u Hrvatskoj moraju provesti: uvesti porezne olakšice za proizvođače, smanjiti PDV na hranu i ukinuti PDV na ekološki proizvedenu hranu, osnovati agro banku, ukloniti nepotrebne propise i ograničenja za male proizvođače, ulagati u cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednika, pomagati mlade poljoprivrednike i omogućiti alternativne prodajne kanale poput seljačkih tržnica i zelenih kioska koji će malim proizvođačima napraviti pristup tržištu.“ - zaključio je Škrlec.

>>Holy pokreće interpelaciju i traži odgovornost Vrdoljaka

>>Škrlec: Dorić pogrešno informira građane

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar una12
  una12:

  ima tu istine, njemacka, svedska, nizozemska itd. imaju bogate seljake....

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  bogat seljak je onaj koji živi i radi u državi gdja je jaka industrija , hrvatski seljak nikad neće biti bogat jer u nedostatku prehrambene industrije na svojim ledjima nosi i poticajne seljake koje s punim pravom mogu nazvati zelena mafija

 • sokac sa drave:

  Koji bogati seljak,koje gluposti koji bakraci.Na djelu je politika oduzimanja zemlje seljaku.Trik je nova krilatica takozvano okrupljivanje zemljista.Poljoprivredna poduzeca zvani PIKOVI su bili idealno okrupljani samo je trebalo pokrenuti proizvodnju.HDZ-ovci su to sebi u pretvorbi uzeli za kunu,govoreci to nista ... prikaži još! nevalja.Niti jedan nije pokrenio proizvodnju,zemlju i strojeve prodali ocerupali i pobjegli.E sada je nacionalni interes okrupljvanje i mic po mic ce seljaci ostati i bez ono malo zemlje sto im je nas voljeni drug tito dao 1948 u agrarnoj reformi.Dao sirotinji da uz malo zemlje ,kravu,malo svinja mogu dostojno zivjeti.Naravno je pravedno uzeo veleposjednicima koji su to u feudalizmu opljackali.