Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saborska oporba

Stazić o slanju vojske na granice: Ovo možemo nazvati 'zakon o pripremi vojnog udara'

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
16.03.2016.
u 13:12

- Bojimo se situacije da policijske snage neće biti dostatne za upravljanje cijelom situacijom – pojašnjavao je Ivić, no SDP-ovci nisu prihvatili takvo tumačenje.

Tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani po kojima bi vojska mogla pružati potporu u zaštiti državne granice saborska oporba je vladajuće optužila da time omogućuju zlouporabu vojske, a zamjerili su i Vladi da uz prijedloge nije dala i analizu temeljem čega to predlažu. SDP-ov Igor Dragovan smatra da se ovim izmjenama zakona pokušava progurati "koncept domovinske sigurnosti", dok je njegov stranački kolega Nenad Stazić ustvrdio kako se ovo može tumačiti kao priprema vojnog udara.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić zastupnike su uvjeravali da se vojska šalje na granice samo kako bi mogla policiji pomagati samo u iznimnim situacijama.

- Bojimo se situacije da policijske snage neće biti dostatne za upravljanje cijelom situacijom – pojašnjavao je Ivić, no SDP-ovci nisu prihvatili takvo tumačenje.

-Odlučno i glasno kažemo – tenkovi u doba mira i mimo Ustava nisu dobro došli na ulicama naših gradova – tvrdi SDP-ov Joško Klisović, a reagirao je HDZ-ov Damir Krstičević. Klisoviću je rekao da ne plaši građane vojskom.

- Ne znamo zašto i ne znamo na temelju koje analize se donosi ova odluka, pa se ovaj zakon može mirno nazvati zakon o pripremi vojnog udara – tvrdi Nenad Stazić. Ovo se nije svidjelo HDZ-ovim zastupnicima. - Mislim da je kolega Stazić pretjerao, lakrdiju radi sa svojim retoričkim egzibicijama od ovog visokog doma – prigovorio je HDZ-ov Ivan Šuker. Zato je predsjedavajući Robert Podolnjak upozorio SDP-ovca da u raspravi ne koristi teške riječi.

- Pa šta ja znam što će Karamarko sutra tumačiti što predstavlja nacionalnu opasnost, ako bude slušao Šukera, okrenut će tri tenka na mene – nastavio je Stazić, na što je Šuker dodao kako je takva opaska "krajnje ponižavajuća i uvređujuća". - Prestanite biti politički piroman, prestanite ovu raspravu dovoditi izvan granica dobrog ukusa – prigovorio je Staziću i HSLS-ov Dario Hrebak.

SDP-ova Goradna Sobol prigovorila je vladajućima da ispod svake granice tražiti od zastupnika da bez procjene analize rizika i uz kratko obrazloženje daju mogućnost predsjednici Republike, ministru i premijeru da sutra pošalju vojsku na granicu.

- Zakonima omogućavamo uskom krugu ljudi da sutra odluče da hrvatske Oružane snage dođu na granicu - kako, čime, tenkovima, s puškom na ruci – upozorila je Sobol.

>> Vojsci na granici nadređena će biti policija

Komentara 33

DU
Deleted user
13:25 16.03.2016.

SDP- se dici uratkom urednika svih tv postaja u vrijeme svog stolovanja Ostojica za vrijeme izbjeglicke krize, javljao se 3-4 puta tokom dana uzivo i drzao predstavu, no da ih podsjetim na 10.000 izbjeglica tokom noci i dana u Belomm Manastiru, sramota nad sramotamo, sto je ostalo iza tog a tim gradjanima , smece, izmet...... to su zaboravili Opacicaka i druzba

AO
ante.oreskovic75
13:41 16.03.2016.

Nema na žalost Dragovane analize niti tko je od vas normalan!

Avatar navijač
navijač
14:11 16.03.2016.

Tko zna kakve planove imaju ovi iz oporbe , kad su toliko protiv slanja vojske na granice? Šta su valjda trebali spavat po vojarnama dok Ostojićeva milicija uvodi "red" ? Ali propade im i ovaj memorandum. Nadam se da ćemoćemo i na kraju ovoga ponovo vidjet i novu " Traktorijadu "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije