Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Vojsci na granici nadređena će biti policija

06.10.2015., Slunj - Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik odrzana je vojna vjezba Zdruzena snaga 15. Na vjezbi je prikazana uvjezbanost citave Hrvatske vojske.  Photo:
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
05.03.2016.
u 14:15

Premijer Orešković rekao je kako vojska neće odmah biti poslana na naše granice, već da se samo otvara ta mogućnost

U slučaju potrebe ubuduće će hrvatsku granicu osim policije nadzirati i čuvati – i vojska.

Reakcija je to hrvatske Vlade na eskalaciju izbjegličko-migrantske krize na grčko-makedonskoj granici nakon što su države na balkanskoj ruti uvele restrikcije i smanjile dnevne kvote za prihvat izbjeglica.

Suglasnost predsjednice RH

Vlada je jučer izmijenila dva zakona – Zakon o nadzoru državne granice i Zakon o obrani, čime se vojsci omogućava da pomaže policiji u čuvanju hrvatske granice ako bude potrebno. Premijer Tihomir Orešković rekao je kako to ne znači da će vojska odmah biti poslana na naše granice, već da se time samo otvara ta mogućnost.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je kako su izmjene zakona refleks na trenutačnu situaciju u hrvatskom okruženju, ali je naglasio kako će pripadnici Oružanih snaga RH samo u “iznimnim” situacijama pružati potporu policiji.

Zanimljivo, ako uopće bude potrebe za tim, vojska će u poslovima nadzora granice biti podčinjena MUP-u. Točnije, postupat će isključivo po uputama policije. Vojska će moći djelovati samo odlukom Vlade na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske, a inicijativu će pokretati ili ministar unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade. Ministar obrane Josip Buljević rekao je da vojska na terenu postupa isključivo po napucima policije, da je vojsci nadređen načelnik Glavnog stožera, ali da i on postupa u dogovoru s MUP-om. Ministar obrane kaže kako Oružane snage RH raspolažu s 15.000 pripadnika i da se “na svakog od njih može računati”.

Spomenute izmjene dvaju zakona ne treba tumačiti tako da će vojska hrvatsku “zelenu granicu” od migranata čuvati isključivo vatrenim oružjem.

Euro-balkanska vojna krajina

– Na terenu će vojska postupati isključivo po napucima policije, onako kako policija zatraži od vojske – rekao je ministar obrane Josip Buljević.

Centar za mirovne studije još je jednom pozvao Vladu da odmah povuče iz procedure izmjene dvaju zakona. Tvrde da su zakonski prijedlozi protivni Ustavu te da Hrvatsku guraju u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu.

>> Orepić: I mi ćemo morati poslati vojsku na granicu

>> Nevladine organizacije protiv slanja vojske na granicu

Komentara 25

Avatar navijač
navijač
14:56 05.03.2016.

Kako je to normalno u drugim zemljama a u HR. ne ? Zato śto to smeta onima koji kuju velikosrpsku zavjeru protiv Hrvatske.

Avatar Idler 3
Idler 3
14:51 05.03.2016.

"...vojska će u poslovima nadzora granice biti podčinjena MUP-u" ??? Osim kaj mi ovo gramatički ni ispravno pitanje je i po kojem pravilu, zakonu, ovlastima....jednom riječju vojska nemre delat policijski posel - s druge strani onaj dio gdje se bu angažirala nemre im naređivat policija !!!

DU
Deleted user
14:34 05.03.2016.

napokon pametna odluka, trebalo bi da vojska nadzire cijelu granicu a policija granicne prijelaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije