Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer je bolestan

Buran nastavak sjednice: Umalo je i zastupnica Kekin ostala bez prava na govor

Zagreb: Sabor bez aktualnog prijepodneva zapo?eo 12. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
15.09.2022.
u 14:30

Zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića 'aktualac' je odgođen za 28. rujna.

Hrvatski sabor počeo je redovito jesensko zasjedanje. Iako bi nova sjednica započela uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' ovaj put to nije tako biti tako. Zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića 'aktualac' je odgođen za 28. rujna.

Sjednica je započela prigovorima i opomenama. 

''Nezamislivo mi je da u Saboru nema interesa da se raspravi jedna od najvećih pljački koja se dogodila u Hrvatskoj. Zbog toga smo uložili prigovor, jer smatramo da je rasprava o događajima u Ini jako važna, kao i da čujemo što saborski zastupnici i zastupnice misle, a možda da čujemo i pokoji prijedlog kako spriječiti da se takve stvari ubuduće ne ponavljaju. Potpuno ste nezainteresirani čak i za svoje birače'', rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

Uključio se i Miro Bulj  iz Mosta rekavši da je za vrijeme Ive Sanadera bilo riječ o pljački milijuna, a da je ova Vlada "uspješnija" i sada se govori o milijardama.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto imala je pak prigovor na redoslijed dnevnog reda istaknuvši da korupcija u Hrvatskoj takva da nije viđena u Europi u zadnjih nekoliko desetljeća  i da bi točka o legalnosti imovine pravosudnih dužnosnika trebala biti prva na redu. 

Zbog političkog govora, a ne obrazloženja kako je rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković dobila je opomenu, dok je zbog istog razloga čak dvije opomene dobila Karolina Vidović Krišto, kojoj Jandroković čak nije dozvolio niti da kaže što je planirala, jer je prekršila poslovnik. 

Prvi je u ime klubova zastupnika počeo govoriti Marijan Pavliček u ime Hrvatskih suverenista. Na njegove navode javilo se dosta zastupnika zbog povrede poslovnika, ali svi su redom dobili opomenu, jer su imali repliku. 

''Nepodnošljiva lakoća krađe, nepodnošljiva lakoća pljačke, nepodnošljiva lakoća hodanja ulicama bez srama. Nepodnošljiva lakoća krađe i lopovluka. 60 milijardi kuna na godinu gubimo zbog korupcije. Zar vas nije sram? Pustimo sada tko je iz koje stranke. Tko je na vlasti, tko je u oporbi. Jel vas nije sram sjediti kraj stranačkog kolege, a znate da je lopina, jel nas nije sve zajedno sram da oduzimamo od usta građanima. Nepodnošljiva lakoća laganja, gledanja u oči i muljanja. Samo se vi smiješite? Ali zar nas sve zajedno ne bi trebalo biti sram'', rekao je Marin Miletić u ime kluba zastupnika Mosta

Vide: Marin Miletić: 'Zar nas sve skupa nije sram?'

Nije trebalo ni pola sata da poneki zastupnici skupe po dvije opomene, pa ih je Jandroković upozorio da pripaze kako ne bi izgbubili pravo na govor. 

Rasprava je uzavrela nakon izlaganja Katarine Peović, u ime kluba zastupnika Radničke fronte, koja je u raspravi s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u roku od minute dobila četiri opomene zbog kršenja poslovnika, no nije prestajala unatoč isključenom mikrofonu. Nakon što je izgubila i pravo na govor, Jandroković ju je izbacio iz Sabornice, no svađa je i dalje trajala, pa je Katarina Peović sabornicu napustila s kaznom od dva dana nesudjelovanja u raspravi. 

Video: Jandroković izbacio Peović iz Sabora

Član vladajuće koalicije i Hrvatske demokršćanske stranke (HDS)  Hrvoje Zekanović prozvao je u četvrtak u Hrvatskom saboru predsjednika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da je na tajnim sastancima premijeru Andreju Plenkoviću nudio koaliciju, što je Pavliček demantirao. "Pavliček je nedavno u automobilu zatamljenih stakala bio vozikan po Zagrebu, odlazio je na tajne sastanke s Andrejom Plenkovićem i nudio mu koaliciju", rekao je Zekanović, ustvrdivši da je licemjerje napadati Plenkovića a pokušati mu se ulizati tajno.

Zekanović, kojeg su Hrvatski suverenisti izbacili početkom godine zbog stavova o cijepljenju protiv Covida, a u srijedu je pristupio HDS-u čime je postao dio vladajuće većine, rekao je da je kod njega sve transparentno, a Suvereniste je prozvao da i dalje surađuju sa SDP-om. Marijan Pavliček je u slobodnim govorima u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista ironično čestitao vladajućoj većini jer su ljetnoj stanci dobili "još jednu ručicu" (misleći na Zekanovića). 

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u odgovoru Pavličeku kazao je da  koruptivno djelo ima ime i prezime te ne priznaju kolektivnu odgovornost nikoga, pa ni Hrvatskih suverenista kada i njihovi članovi naprave kazneno djelo.

Istaknuo je i kako Vlada daje punu potporu radu tijela progona u otkrivanju svih kaznenih djela.

Video: Okršaj Ivane Kekin i Gordana Jandrokovića 

U nastavku sjednice Sabora došlo je i do žestoke prepirke između saborske zastupnice Ivane Kekin i Gordana Jandrokovića, koja je također završila s nekoliko opomena zastupnici.  

Video: Medved 'zamijenio' dvojicu ministara na sjednici

Ključne riječi

Komentara 18

LI
Liberalčić
10:15 15.09.2022.

Plenković je baš u nezgodnom trenutku dobio gripu, zlobnici bi rekli - sumnjivo.

SP
Split71
10:27 15.09.2022.

jel cjepljen,??

DU
Deleted user
09:27 15.09.2022.

Interesantno, tvrde da postoji demokracija, ali kad se premijer razboli svi aktualni problemi moraju čekati da on ozdravi. Kakva je uloga zamjenika i ostalog aparata kad bez glave nisu u stanju donjeti nikavu odluku. Izgleda da premijer drži sve konce u svojim rukama i bez njegovog znanja nitko ništa ne smije odlučiti. Znači to je primjer prave demokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije