Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJENJUJE SE OD 1. VELJAČE

Nelogičnost u novim EU pravilima o COVID potvrdama: Neće za sve koji ispunjavaju uvjete vrijediti jednako

COVID-19 vaccine pass in Nice
Reuters/PIXSELL
25.01.2022.
u 13:40

COVID potvrda za one koji su cijepljeni i potom preboljeli koronavirus neće biti neograničenog trajanja kao za one koji su preboljeli koronavirus te su se nakon toga cijepili

Od 1. veljače u zemljama Europske unije mijenja se pravilo o COVID potvrdama, a jednu od nelogičnosti prvi su primijetili Slovenci. 

Naime, pravila za ispunjavanje PCT uvjeta (cijepljenje, negativan test, potvrda o bolesti) različita su za one koji su se prvo cijepili pa preboljeli COVID-19 i one koji su preboljeli COVID-19 pa su se cijepili. 

Dokaz o cijepljenju istječe 270 dana nakon primitka druge doze cjepiva.

COVID potvrda se može obnoviti ako je osoba cijepljena dodatnom dozom unutar 270 dana od preboljenja. Za dopunsku dozu cijepljenja mRNA cjepivom potvrda će vrijediti na neodređeno vrijeme, a neograničena potvrda vrijedit će za one cijepljene Janssenom, koji su potom primili još jednu dozu Pfizera ili Moderne, piše zurnal24.si.

Neograničena potvrda odnosit će se i na one koji su preboljeli COVID u zadnjih 180 dana (ili do 14. rujna 2021. u zadnjih 240 dana) i cijepljeni su.

Međutim, potvrda za one koji su cijepljeni i potom preboljeli koronavirus neće biti neograničenog trajanja nego će te osobe trebati dodanu dozu. Za one koji su dva puta cijepljeni i oporavili se od infekcije koronavirusom, COVID potvrda će vrijediti 270 dana nakon cijepljenja ili 180 dana nakon oporavka (od pozitivnog rezultata PCR testa). 

Nova pravila o valjanosti Europske potvrde postavljena su direktivom Europske unije i primjenjivat će se na sve članice. 

– Ne postoji stručna definicija zašto bi se jedno razlikovalo od drugog – rekli su iz slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje. 

VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Komentara 15

Avatar kastanjer2
kastanjer2
13:57 25.01.2022.

Jedina promjena koja je vrijedna izvještavanja je da su kovid potvrde ukinute. Zato nas poštedite ovih gluposti.

Avatar Demetrius1
Demetrius1
14:18 25.01.2022.

Građanski neposluh vam je neminovan!

AA
Aartur
14:20 25.01.2022.

Samo lud ili totalno naivan čovjek se sada može dati cijepiti, nakon toliko ucjena, laži, obmana i nelogičnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije