Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nela Tonković, nova ravnateljica muzeja u Šapcu, nazvana ustašom

Nakon što je postavljena za novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković iz Subtice prozvana je ustašom. Nju je tako prozvao na svome facebook profilu član Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) Branko Ćirjaković
12. veljače 2019. u 16:48 13 komentara 1007 prikaza
Split noć muzeja
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon što je postavljena za novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković iz Subtice prozvana je ustašom. Nju je tako prozvao na svome facebook profilu član Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) Branko Ćirjaković. U njegovoj objavi stoji „Čestitam Šapcu na direktoru ustaši“. Odmah potom predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov i zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević zatražili su reakciju državnih tijela. U priopćenju za javnost Žigmanov je izrazio zabrinutost pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji posljednjih koju posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju.

ADRIANA PRLIĆ Zašto posjet muzejima treba 
biti dio školovanja

-Neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini. Jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah. Posljednje koje navodimo jest njegov napad na novu ravnateljicu Muzeja u Šapcu Nelu Tonković, nazvavši je 'ustašicom', te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke Crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice, stoji u priopćenju kojega potpisuje Žigmanov.

talijanska policija napadačica uhićena Nožem napala ljude u muzeju u Italiji, jedna žena preminula

Dodaje i kako predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske te kako je to u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  MVPEI diplomatska nota, Predsjednice, Premijeru hoće li se tko oglasiti u obranu to malo preostalih Hrvata u pašaluku RS.. Nitko!! Stara hrvatska šutnja, ali kad pupovac naredi na stražnjim su nogama.

 • jura šerafinciger:

  ovo kaj se događa u zadnje vrijeme stvarno je previše,pa kaj smo sad svi ustaše,kaj nema ni jednog četnika ????

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Neznam i ne kužim gdje je problem. Kad meni kažu Ustaša odmah mi je bolje.